De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţă comună a sinoadelor din Transilvania
Mănăstirea Râmeţ din judeţul Alba a găzduit ieri, 4 iulie, şedinţa comună a sinoadelor celor două mitropolii din Transilvania, urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost pregătirile pentru reluarea dialogului cu Biserica Greco-Catolică şi revizuirea rânduielii de primire a eterodocşilor la dreapta credinţă.
Şedinţa a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi de Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Discuţiile principale s-au axat pe anumite pregătiri pentru reluarea dialogului cu Biserica Greco-Catolică, care a primit din partea Patriarhiei Române o scrisoare oficială în acest sens. În comunicatul oficial emis de Biroul de presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, se menţionează că, în vederea acestor pregătiri, ierarhii prezenţi la Râmeţ au discutat despre reeditarea unei lucrări referitoare la relaţiile dintre cele două Biserici, "Relaţiile actuale dintre ortodocşi şi greco-catolici", care "îşi propune să prezinte corect şi obiectiv situaţia celor două Biserici care au nu doar o dispută patrimonială, ci şi o istorie comună, ce coboară până în anul 1700", după cum se menţionează în documentul amintit. Ierarhii participanţi au subliniat faptul că situaţia bisericească din Ardeal şi relaţiile cu greco-catolicii sunt probleme de interes pentru fiecare eparhie şi necesită colaborări pe mai multe planuri. "Problemele discutate sunt comune şi de aceea, împlinind hotărârea Sfântului Sinod de a face cel puţin două sinoade reunite în decursul unui an, am reuşit să ne exprimăm unitatea de credinţă şi în luarea deciziilor şi mai ales responsabilitatea faţă de Biserica lui Hristos pe care o păstorim", ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Canonizările marilor ierarhi ardeleni Pe lângă reluarea dialogului cu greco-catolicii, ierarhii au discutat şi despre canonizările mitropoliţilor Simion Ştefan şi Andrei Şaguna, evenimente care vor fi adevărate sărbători pentru toţi transilvănenii. "S-a mai discutat despre rânduiala primirii în Biserica Ortodoxă a eterodocşilor. S-a discutat şi despre evenimentele din această toamnă care ne vor aduce mare bucurie şi care vor urma canonizării mitropoliţilor Simion Ştefan şi Andrei Şaguna. Însuşi faptul că ne-am întâlnit la Râmeţ, în această vatră de spiritualitate şi credinţă, este dătător de curaj şi râvnă în misiunea pe care o avem într-o lume secularizată. Toţi ierarhii au această misiune sfântă, dar ierarhii din Transilvania se confruntă cu o anumită stare de lucruri şi încearcă să găsească soluţiile cele mai bune", ne-a spus IPS Mitropolit Andrei.