La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din București, au debutat în această seară, 11 decembrie, evenimentele duhovnicești dedicate sfântului ocrotitor. Racla cu un
Şedinţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Membrii Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în şedinţa de lucru prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, vineri, 15 februarie 2019, la Centrul eparhial din Galați. În debutul lucrărilor, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la importanţa satului românesc astăzi şi necesitatea readucerii în prim-planul vieţii noastre a valorilor culturale şi spirituale caracteristice satului românesc autentic.
În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat mai multe volume de cărţi apărute prin contribuţia deosebită a prof. univ dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi membru în Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precum şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă” şi volumul 19 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire”, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos. În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia eparhială au făcut sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2018.
De asemenea, au fost analizate propunerile de proiecte şi programe în vederea receptării şi aplicării, la nivelul Centrului eparhial, al protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor şi şcolilor teologice, a hotărârilor Sfântului Sinod cu privire la anul 2019 în Patriarhia Română.
Alte puncte importante pe ordinea de zi le-au constituit: continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice, cu precădere către familiile cu mulţi copii şi către persoanele vârstnice, continuarea programelor dedicate educaţiei creştine a tinerilor, aplicarea hotărârii sinodale cu privire la derularea Caravanei medicale „Sănătate pentru sate”, susţinerea campaniei de donare de sânge „O picătură de sânge salvează o viaţă!”, continuarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi.
Un proiect important îl constituie inventarierea bunurilor de patrimoniu bisericesc din satele româneşti şi organizarea de prezentări tematice ale acestor valori identificate în Eparhia Dunării de Jos.