Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şedinţă de lucru cu preoţii din Protopopiatul Avrig
La sediului Protoieriei din oraşul Avrig, judeţul Sibiu, a avut loc ieri, 17 februarie, şedinţa administrativă lunară a preoţilor din parohiile arondate acestei unităţi administrative din Arhiepiscopia Sibiului. Şedinţa a fost una festivă, deoarece preoţii din Avrig l-au avut ca invitat pe pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu.
Pe lângă părintele academician Mircea Păcurariu, la întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Avrig au mai participat: consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, directorul Editurii „Andreiana“ şi al Tipografiei „Şaguniana“ de la centrul eparhial, Emanuel Tăvală, directorul Liceului „Gheorghe Lazăr“ din oraş, prof. Marius Novac, directorul şcolii generale din oraş, prof. Victor Napeu, precum şi cadre didactice.
În debutul întâlnirii, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, i-a prezentat preoţilor pe oaspeţii întâlnirii şi a anunţat ordinea de zi a şedinţei, mulţumind părintelui Mircea Păcurariu pentru efortul făcut de a veni în mijlocul preoţilor din protopopiat.
În prima parte a întâlnirii, părintele Mircea Păcurariu a ţinut o prelegere despre aniversarea celor 90 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. Părintele academician a expus contextul istoric şi religios din preajma anului 1925, precum şi eforturile ierarhilor şi a preoţilor din acea vreme, de a realiza unitatea bisericească şi naţională a românilor din provinciile istorice.
„La începutul anului 1925, ultimul proiect de Statut de organizare a fost prezentat spre aprobare corpurilor legiuitoare, Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşa cum prevedea Legea organică din 1872. A fost ultima legiuire bisericească aprobată de foruri de Stat din ţara noastră. S-a ţinut seama de principiile Statului Organic când s-a elaborat această lege, în pofida împotrivirii unor ierarhi şi preoţi din Bucovina şi Basarabia, dar chiar şi din vechea Românie. Paralel cu acele discuţii care se purtau pentru realizarea unificării bisericeşti, au început şi discuţii pe tema înfiinţării sau ridicării Bisericii noastre la treapta de Patriarhie. Discuţiile pe această temă au pornit tot din 1919, de la Sibiu, unde s-a întâlnit un Congres al preoţimii ardelene, în cadrul căruia preotul consilier de la Arad, Gheorghe Ciuhandu, un om învăţat, istoric, a propus pentru prima dată ca Biserica noastră să fie ridicată la treapta de Patriarhie. Cam în acelaşi timp, a făcut acelaşi lucru şi un Congres al preoţimii din Basarabia. Au urmat apoi discuţii, în congrese preoţeşti, în adunările eparhiale şi în presa vremii, foarte mulţi oameni de cultură cereau ca Biserica noastră să fie ridicată la rang de Patriarhie. S-au invocat mai multe argumente: în primul rând s-a considerat că este necesară această ridicare la rang de Patriarhie pentru că acum aveam o Biserică unitară, care la data respectivă număra peste 13 milioane de credincioşi; apoi s-a avut în vedere şi faptul că după 1919, două Biserici din jurul nostru au fost reînfiinţate ca Patriarhii, fiind vorba despre cea a Rusiei şi a Serbiei; apoi s-a luat în considerare că Biserica noastră avea două facultăţi de Teologie, la Bucureşti şi la Cernăuţi, cinci academii teologice în Ardeal şi Banat şi seminarii teologice în veche Românie“, a spus părintele Mircea Păcurariu.
Ca semn de recunoştinţă şi de mulţumire pentru vizita făcută la Protopopiatul Avrig, dar mai ales pentru contribuţia sa la formarea generaţiilor de preoţi şi de dascăli, părintele Mircea Păcurariu a primit o distincţie de onoare din partea Centrului Cultural-Misionar „Gheorghe Lazăr“ din Avrig.
Susţinerea orei de Religie
Partea a doua a şedinţei a fost dedicată discuţiilor pe marginea noului statut al orei de Religie şi a deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca toate parohiile să încheie parteneriate cu şcolile şi liceele aflate pe raza unităţii bisericeşti respective.
Preoţii au primit un formular tipizat pe care îl vor completa împreună cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, astfel încât colaborarea între Şcoală şi Biserică să fie din ce în ce mai rodnică.
„Trebuie să expuneţi necesitatea ca parohia să fie alături de profesorul de Religie, pentru ca orele de Religie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii“, a spus protopopul Vasile Gafton.
Părintele consilier Savu Popa a vorbit preoţilor despre importanţa acestui demers de a susţine ora de Religie în şcolile din ţară şi despre posibilitatea de a înfiinţa filiale locale în cadrul Asociaţiei Naţionale „Părinţi pentru Ora de Religie“.
„Este responsabilitatea noastră ca preoţi, ca parohii şi comunităţi, dar şi ca dascăli şi şcoli să susţinem această iniţiativă“, a subliniat părintele Savu Popa.
În ultima parte a şedinţei au fost discutate detaliile privitoare la realizarea monografiilor parohiale, ce vor fi publicate într-un volum editat la Patriarhia Română. De asemenea, ediţia reeditată a Dicţionarului Teologilor Români, elaborată de părintele Mircea Păcurariu şi apărută recent la Editura „Andreiana“, a fost prezentată de directorul Emanuel Tăvală.
Nu în ultimul rând, au avut loc şi discuţii referitoare la contribuţia parohiilor din Protopopiatul Avrig la colecta naţională pentru susţinerea lucrărilor de zidire a Catedralei Mântuirii Neamului.