În cadrul primei ședințe de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei din anul 2025, joi, 9 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a numit noul
Şedinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Ceahlău
Preoţii din Protopopiatul Ceahlău s-au întâlnit pe 4 mai în şedinţa de primăvară, prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor. Întrunirea preoţească a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Teofan la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, care a avut loc la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Ceahlău, Mitropolitul Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură. „Astăzi ne întâlnim cu preoţii din Protopopiatul Ceahlău, bucurându-ne că am săvârşit Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie - fundament al activităţii noastre ca arhiereu, preot, călugăr şi credincios. Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră, pe de o parte, iar pe de altă parte, să-L rugăm să nu ne uite, să ne ocrotească, să fie împreună cu noi, să fie în noi, să fim împreună cu Maica Domnului şi sfinţii în drumul pe care îl avem de parcurs în viaţă“, a spus IPS Teofan. În cadrul acestei şedinţe, pr. Vasile Cristian Dăscălescu, de la parohia Buhalniţa, a susţinut un referat cu tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - model de inspiraţie în pastoraţia preotului“, consacrată Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni. În introducere, pr. Cristian Dăscălescu a prezentat câteva date biografice din viaţa Sfântului Vasile cel Mare, urmând ca mai apoi să amintească câteva lucruri despre temelia teologiei Părinţilor Capadocieni, despre Vasiliadă, iar în final să alcătuiască portretul moral al preotului după modelul Sfântului Vasile cel Mare. „Preotul, după modelul Sfântului Vasile cel Mare, trebuie să fie un om de jertfă, adică să se dăruiască în întregime turmei sale. Să fie profund implicat în viaţa poporului drept-credincios, împărtăşind soarta acestuia; să participe la durerile şi suferinţele sufleteşti şi trupeşti ale enoriaşilor săi, îndestulând pe cei săraci şi neputincioşi, sprijinind pe cei năpăstuiţi, mângâind pe cei întristaţi şi fără de ajutor şi «făcând tot ce-i stă în putinţă pentru a păzi sufletele cele sănătoase, spre a vindeca pe cele bolnave şi spre a smulge din ghearele morţii pe cele în agonie», potrivit cuvintelor Sfântului Vasile cel Mare“, a concluzionat pr. Cristian Dăscălescu.