În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şedinţa protopopiatelor din Arhiepiscopia Clujului
Protopopii din Arhiepiscopia Clujului s-au întâlnit în şedinţă, prezidată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei a explicat cât de importantă este liturghisirea "corectă, frecventă", precum şi necesitatea intensificării activităţii de cateheză în parohii. "Cred că o viaţă religioasă normală presupune la Liturghie comuniunea şi în rugăciune, dar şi comuniunea plenară prin împărtăşire. Nu să banalizăm!", a arătat IPS Andrei. Ierarhul a susţinut importanţa instituirii unui program pentru spovedanie în timpul săptămânii, precum şi încurajarea credincioşilor de a lectura texte duhovniceşti.
Au fost apoi abordate probleme administrative şi pastorale şi s-a accentuat nevoia unei activităţi sociale mai intense, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov. "A fost o şedinţă de lucru care şi-a propus în primul rând să facă un bilanţ al misiunii pe care protopopiatele şi întreaga eparhie au făcut-o anul trecut. În cuvântul său, Înalt Preasfinţitul Andrei a accentuat câteva repere importante pe care protopopii şi clerul trebuie să le urmeze în misiunea lor pentru o pastoraţie mai activă, care să fie mult mai aproape de credincioşi, de nevoile lor", a spus pr. Bogdan Ivanov. Consilierii au prezentat problemele sectoarelor, care au fost aduse în felul acesta la cunoştinţa protopopilor, iar pr. consilier Baciu Cristian a prezentat problema salarizării personalului clerical şi a celui neclerical, a fondurilor de întrajutorare etc. În privinţa fondurilor care provin din cutia milei, la nivelul arhiepiscopiei s-a stabilit ca, trimestrial, fiecare parohie să vireze în contul protopopiatului 30% din suma pe care o colectează din donaţii, urmând ca aceasta să fie folosită de birourile de asistenţă socială la nivelul fiecărui protopopiat, iar restul să fie folosit în comunităţile parohiale pentru ajutorarea cazurilor în dificultate, după cum a mai menţionat pr. Bogdan Ivanov. (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)