De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ședință solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat ieri, 28 noiembrie, la ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a avut loc în Palatul Parlamentului și a fost organizat în ziua împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.
După intonarea Imnului de stat al României, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat deschisă ședința comună solemnă. Prima alocuțiune a fost rostită de președintele României, Klaus Iohannis. „Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor: înfăptuirea unității naționale. Elitele intelectuale și politice ale începutului secolului 20 ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniștri, de politicienii Regatului României ori de cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. Este vorba despre oameni de știință și cultură, după cum este vorba despre eminenți păstori ai spiritualității poporului român. Ei au rămas cu toții în memoria națiunii pentru că au urmărit cu tenacitate realizarea proiectelor și aspirațiilor naționale”, a spus președintele României.
În continuare, de la tribuna Parlamentului României au vorbit Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului; Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților; Viorica Dăncilă, prim-ministrul României; Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române. Au urmat intervenții din partea reprezentanților grupurilor parlamentare ale Senatului și Camerei Deputaților și a unui reprezentant comun al senatorilor și deputaților neafiliați.
La ședința solemnă au luat parte și foștii președinți ai României Emil Constantinescu și Traian Băsescu; senatori și deputați ai Parlamentului României; miniștri ai Guvernului României; președintele Curții Constituționale; președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție; președintele Curții de Conturi; președintele Academiei Române; Avocatul Poporului; președintele Consiliului Legislativ; guvernatorul Băncii Naționale a României; Arhiepiscopul Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București; membri ai misiunilor diplomatice acreditate la București.