În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şedinţe ale Adunărilor Eparhiale
Astăzi, 23 ianuarie 2010, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală (FOTO), sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se vor desfăşura lucrările şedinţei anuale ale Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
În cadrul şedinţei, va fi analizată activitatea din anul 2009 a celei mai mari eparhii din ţară, sub aspect pastoral-misionar, socio-caritativ, organizatoric-administrativ, viaţă monahală, învăţământ teologic şi religios în şcolile publice, patrimoniu cultural-bisericesc, activitate editorial-tipografică, construire de noi lăcaşuri de cult, precum şi alte aspecte curente ale vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor şi se vor face propuneri pentru o mai bună desfăşurare a activităţii în noul an 2010. Tot astăzi, vor avea loc lucrările Adunării Eparhiale ale Episcopiei Tulcii. Acestea vor debuta prin slujba Sfintei Liturghii săvârşită de către PS Visarion în Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae“ din Tulcea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie va fi urmată de un Te Deum, după care în sala festivă a episcopiei se vor desfăşura lucrările propriu-zise ale Adunării Eparhiale în cuprinsul cărora vor fi prezentate şi analizate rapoartele de activitate pe anul 2009 ale celor cinci sectoare, care vor reflecta activitatea depusă în Episcopia Tulcii pe plan bisericesc, economic, cultural, social, filantropic etc. De asemenea, la Suceava, programul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor va începe, astăzi, cu o slujbă de mulţumire oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Apoi, în sala festivă a Centrului Eparhial Suceava, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va prezida lucrările în cadrul cărora vor fi prezentate dările de seamă la cele patru sectoare ale Arhiepiscopiei, urmând ca, apoi, să urmeze luările de cuvânt. Menţionăm că astăzi se mai întrunesc în şedinţă Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei şi cea a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Ea se compune din reprezentanţi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de 1/3 clerici şi 2/3 mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30 (cf. Art. 90 şi 91).