La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Şedinţe preoţeşti în protopopiatele Ceahlău şi Buhuşi
Preoţii Protopopiatului Ceahlău s-au reunit joi, 18 octombrie 2012, în şedinţa lunară cu preoţii. Referatul cu tema "Suferinţele preotului Dumitru Bejan în perioada comunistă - mărturisitor şi apărător al credinţei ortodoxe" a fost expus de pr. Gheorghe Hurjui de la parohia Poiana Teiului.
La Biserica "Sfânta Înviere" din Buhuşi s-a derulat, în urmă cu două zile, conferinţa pastoral-misionară a preoţilor din Protopopiatul Buhuşi. Întâlnirea a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Delegatul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul a fost pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pr. Ionuţ Căsăneanu, de la Fundaţia ,,Melchisedec Ştefănescu", a prezentat programul "Formare trainică pentru parteneriat social", în cadrul proiectului FORTE al Patriarhiei Române. Referatul întâlnirii a fost susţinut de pr. Dumitru Bumbea de la parohia Dumbrava Iteşti. Pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, a făcut o scurtă retrospectivă a principalelor evenimente în care au fost implicate parohiile Protopopiatului Buhuşi în anul 2012, an dedicat Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor. (C.C.)