În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şedinţe preoţeşti în trei protopopiate din MMB
La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a avut loc ieri şedinţa lunară cu preoţii. În prima parte a întâlnirii a fost prezentată lucrarea "Pastoraţia în vreme de criză" de către pr. Vasile Scutaru de la parohia Hoiseşti. "În cadrul discuţiilor au fost identificate situaţiile specifice de criză, de abateri de la linia trăirii evanghelice, cazurile concrete care definesc starea de criză morală şi socială, precum şi soluţiile pastorale propuse pentru atenuarea acestui fenomen", a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, care a mai adăugat că în timpul întâlnirii lunare au mai fost discutate adresele venite de la Centrul eparhial Iaşi. Au fost stabilite reguli de întocmire a inventarelor potrivit unor noi norme şi s-au făcut comunicări cu privire la activitatea Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamţ.
Şedinţă a fost ieri şi la Protopopiatul Roznov. Referatul cu tema "Mijloace de pastoraţie ale preotului" a fost susţinut de pr. Adrian Huştiu de la parohia Mastacăn II. Părintele Vasile Ţoc a atras atenţia asupra acţiunilor în constatare pentru dobândirea titlului de proprietate şi a recomandat înfiinţarea de noi filiale ATOR în parohiile mai mari ale protopopiatului. La şedinţă a participat un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ care a prezentat mai multe norme de respectare a legislaţiei muncii. Despre anul bisericesc şi cancelaria parohială, la Protopopiatul Sascut La Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Pănceşti, Protopopiatul Sascut, a avut loc ieri conferinţa lunară cu preoţii. După cum ne-a consemnat pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut, temele de dezbatere au fost "Anul bisericesc şi semnificaţia împărţirii lui în cele trei perioade" şi "Probleme privind cancelaria parohială". Delegatul Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a fost Alexa Aurelian, consilier juridic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Prima temă a fost prezentată de pr. Vasile Abageru de la parohia Rădoaia, care a reliefat importanţa pe care o are în activitatea liturgică fiecare dintre cele trei perioade ale anului bisericesc, evidenţiind totodată simbolistica fiecărei din aceste perioade. "Tot anul bisericesc este o continuare a vieţii lui Hristos în Biserică spre mântuirea oamenilor, încât Ortodoxia poate fi caracterizată ca viaţă în Hristos", a concluzionat pr. Vasile Abageru. A doua temă s-a dezbătut prin recomandările făcute de juristul Alexa Aurelian, care a vorbit despre problema modului cum este ţinută cancelatria parohială, punându-se accentul pe rolul şi răspunderea pe care le are preotul paroh în administraţia parohială, în special în ceea ce ţine de aspectul întocmirii, înregistrării şi păstrării documentelor. "Un aspect important care a fost pus în discuţie a fost acela de a se urgenta întocmirea noilor registre de inventariere a bunurilor mobile şi imobile ale parohiilor, în acest sens instituindu-se comisii alcătuite din preoţi din cadrul protoieriei care să se deplaseze în fiecare parohie pentru a executa acest demers", ne-a relatat pr. protopop Ioan Negoiţă.