La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sediul Protopopiatului Ploieşti, retrocedat pe cale amiabilă
La Ploieşti a avut loc marţi, 13 mai, o întâlnire între delegaţia Arhiepiscopiei Bucureştilor, formată din pr. consilier Mihai Dima, pr. insp. Costinel Ailioaiei, pr. Gheorghe Lazăr, protopop de Ploieşti, şi referentul Silviu Neacşu şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş, în problema retrocedării vechiului sediu din str. I.L. Caragiale, nr. 33, al Protoieriei Ploieşti către Arhiepiscopia Greco-Catolică. În cadrul întâlnirii, s-a hotărât retrocedarea, pe cale amiabilă, a fostului imobil care a deservit Protoieria Ploieşti mai bine de jumătate de secol.
Din partea Arhiepiscopiei Greco-Catolice a vorbit părintele Octavian Rada Ivan, care şi-a exprimat mulţumirea pentru rezolvarea acestui caz în afara instanţelor de judecată şi şi-a arătat admiraţia faţă de hotărârea Bisericii Ortodoxe Române. Cedarea imobilului s-a făcut pe cale amiabilă, urmând a fi anulate acţiunile judecătoreşti şi anunţarea acestei decizii organelor abilitate. „Am fost la Ploieşti împreună cu o comisie aprobată de Preafericitul Părinte Daniel şi am retrocedat un fost imobil al Arhiepiscopiei Greco-Catolice pe cale amiabilă, aşa cum se cuvine nouă, în calitate de creştini şi de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că Protoieria din oraşul Ploieşti şi-a mutat sediul în altă clădire, încă din data de 5 mai. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Greco-Catolice şi sperăm ca dialogul să se intensifice pentru rezolvarea tuturor problemelor“, ne-a declarat părintele Dima Mihai, consilier în cadrul Sectorului Imobile al Arhiepiscopiei Bucureştilor. (Ciprian BÂRA)