La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Seminar‑dialog în Parlamentul European cu prezență românească
Delegația Patriarhiei Române, ce a fost prezentă în perioada 12-14 februarie la Bruxelles într-o vizită la instituțiile europene, a participat marți la seminarul intitulat „Importanța articolului 17 privind dialogul pentru creșterea conștientizării împotriva dezinformării și a imixtiunilor străine”, organizat de Parlamentul European. Au fost invitate la dialog Biserici, comunități și asociații religioase, organizații filosofice și non-confesionale.
Seminarul-dialog a fost prezidat de Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, responsabil cu implementarea articolului 17 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care privește dialogul cu Bisericile, organizațiile religioase și asociațiile non-confesionale. În cadrul evenimentului, au luat cuvântul reprezentanți ai mai multor culte și organizații religioase.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal pentru catehizarea tineretului în cadrul Patriarhiei Române și membru al Comitetului Reprezentanțelor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană. Părintele Mihai Pavel a vorbit despre pericolul dezinformării în contextul alegerilor europarlamentare și despre impactul participării la vot asupra dezvoltării societății. „Biserica nu este implicată în mod direct în politică, dar are un interes față de bunăstarea credincioșilor săi. Provocările legate de dezinformare, interferențe și motivația participării la vot sunt multiple. Eu le-am sintetizat în alocuțiunea susținută, în câteva puncte. Fiecare comunitate, în cazul nostru cea formată din români, are un mod de a înțelege și de a discerne ceea ce este adevărat de ceea ce nu este adevărat. Este greu să nu îți dai seama când ești păcălit, când ești în mod voit indus în eroare. Este o diferență între neînțelegere și manipulare. Punctele pe care le-am rezumat se referă la cadrul în care noi discernem adevărul, la istoria rezilienței în adevăr și nu numai. Este foarte important să ne uităm la elementul numit încredere. Oamenii votează când au încredere, iar ea se bazează pe motive de credibilitate”, a declarat părintele Mihai Pavel pentru TRINITAS TV.
În continuare, delegația Patriarhiei Române a fost primită la Centrul Ortodox Ambiorix de Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul ortodox grec al Belgiei, Exarh al Olandei și Luxemburgului. Acesta a evocat strânsa legătură pe care o are cu țara noastră și, în special, cu Biserica Ortodoxă Română.
„Sunt foarte bucuros să întâmpin delegația Patriarhiei Române care a venit la Bruxelles pentru a se familiariza cu instituțiile europene. Au vizitat Parlamentul European, Comisia Europeană și celelalte instituții, iar în această după-amiază am avut ocazia să vorbim despre felul în care Biserica Ortodoxă își dorește să fie reprezentată aici, care sunt scopurile ei și ce anume își dorește să împărtășească liderilor europeni. De asemenea, am vorbit despre experiența pe care am avut-o vizitând România, începând de la vârsta de 5 ani. Am avut întâlniri nemaipomenite cu mari personalități. Îl pot aminti pe Patriarhul Justinian, dar și mari duhovnici precum părintele Cleopa, părintele Petroniu sau părintele Dumitru Stăniloae. Pentru mine, au fost momente speciale, pe care nu le voi uita niciodată. Ne rugăm mereu pentru odihna lor veșnică și sperăm ca în curând să îi avem rugători ca sfinți ai Bisericii noastre”, a explicat Înaltpreasfinția Sa pentru postul de televiziune al Patriarhiei Române.
Vizita oficială la Bruxelles a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene și a reunit 12 reprezentanți ai unor sectoare din Administrația Patriarhală și de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.