Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seminarii de psihologie a religiei, la Sibiu
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit, în perioada 10-11 iunie, o serie de seminarii de psihologie a religiei, susţinute de profesorul Pierre-Yves Brandt de la Universităţile din Geneva şi Lausanne, Elveţia. Seminariile au fost susţinute în Aula Mitropolit Ioan Meţianu, în prezenţa cadrelor didactice şi a studenţilor.
Seminariile susţinute de profesorul Pierre-Yves Brandt s-au bucurat de prezenţa a numeroşi studenţi teologi, cadre didactice şi preoţi din cetatea transilvană. Între cadrele didactice prezente s-a numărat şi decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. Cele două teme dezbătute în cadrul seminariilor de profesorul elveţian au fost „Dezvoltarea religioasă a copilului şi adultului“ şi „Posedarea demonică: perspective culturale şi psihiatrice“.
Profesorul Brandt a prezentat participanţilor o serie de statistici şi studii ştiinţifice cu privire la rolul spiritualităţii şi rugăciunii personale şi comunitare pentru sănătatea trupească şi nu numai. Studiile realizate, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii, demonstrează clar că persoanele care au un program zilnic de rugăciune şi participă la cultul public sunt mult mai sănătoase decât cele fără o viaţă religioasă.
„Conform studiilor, persoanele care se roagă, meditează şi citesc Sfânta Scriptură petrec mult mai puţine zile în spital. Persoanele care nu se roagă, au mai multe zile de spitalizare. Studiul a fost realizat pe două grupuri de persoane: afro-americani şi albi. În primul caz, persoanele sunt de o situaţie materială mai scăzută, dar cu o credinţă mult mai puternică şi, de aceea, nu petrec foarte multe zile în spitale. Populaţia albă, mai bogată, dar fără un program de rugăciune, are mult mai multe probleme de sănătate şi stă în spital mai mult timp. Există o corelaţie puternică între practicarea rugăciunii şi numărul de zile petrecute în spital, ceea ce arată că spiritualitatea are un rol deosebit în viaţa oamenilor“, a spus profesorul Pierre-Yves Brandt.
Sănătate sufletească şi trupească
În cadrul seminariilor au fost prezentate şi alte studii ştiinţifice cu privire la sănătatea fizică a persoanelor cu o practică religioasă. S-a demonstrat că oamenii care se roagă au o mai bună funcţionare a sistemului imunitar şi a sistemului endocrin, presiunea sanguină mai scăzută, mai puţin colesterol, mai puţine boli cardiace, o incidenţă mai mică a cancerului şi o tendinţă mult mai mică spre obezitate.
Profesorul Pierre-Yves Brandt este doctor în Teologie şi în psihologie la Universitatea din Geneva şi fost decan al Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Religiilor de la Universitatea din Lausanne. Din 2009 este profesor titular la Universitatea din Geneva. Susţine cursuri la nivelul ciclului de licenţă la cele două universităţi despre psihologia religiei. Cercetarea sa are ca obiect de studiu teoriile, conceptele şi metodele psihologiei în problematica atitudinilor, conduitei şi credinţelor religioase.