Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seminarii despre evreii mesianici la Sibiu
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu a găzduit ieri, 31 octombrie, două seminarii despre mişcarea evreiască mesianică. Primul seminar l-a avut ca invitat pe Hans J. Scholz, pastor protestant din Baden, Germania, şi implicat în dialogul dintre evreii mesianici şi Bisericile creştine. Intitulat "Mişcarea mesianică", seminarul a adus în actualitate câteva teme, din care amintim "Evreii cred în Iisus", "Către al doilea Sinod de la Ierusalim (TJC II)", "Biserica şi Israel" şi "Revelanţa mişcării mesianice pentru ecumenism".
Al doilea seminar organizat ieri la Sibiu s-a intitulat "Pedagogia Holocaustului". Alături de invitatul amintit a venit şi soţia sa, Rita Scholz, amândoi fiind cunoscuţi pentru cursurile de la Ierusalim din cadrul Şcolii internaţionale pentru studierea Holocaustului (ISHS), organizate pentru profesorii de religie din mediul protestant şi catolic german. Printre temele dezbătute s-au numărat "Hitler este vinovat, nu-i aşa?", "România (ce s-a întâmplat? Ce se predă în şcoli?)", "Conceptul pedagogic al şcolii internaţionale pentru studierea Holocaustului, YAD VASHEMâS (YVS), "Muzeu Nou la YVS" sau "Educaţie pentru educatori". Scopul organizării unor astfel de seminarii este informarea studenţilor teologi din Sibiu asupra mişcării mesianice în sânul comunităţilor evreieşti din România şi din întreaga lume şi asupra pregătirilor ce se fac de către Bisericile creştine şi evreii mesianici pentru organizarea aşa-numitului "Al doilea Sinod de la Ierusalim", în care să se discute condiţiile primirii evreilor mesianici la creştinism. "Seminariile s-au adresat în primul rând studenţilor facultăţii noastre din anii I, II şi de la cursurile de Master. Activităţile academice au fost organizate de facultatea noastră în colaborare cu Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei "Mitropolit Andrei Şaguna"", ne-a explicat pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Alături de studenţii teologi, la seminarii au participat şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, precum şi invitaţi din comunitatea evreilor mesianici.