În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Seminarii despre „Hristos împărtăşit copiilor“, în Arhiepiscopia Iaşilor şi Episcopia Râmnicului
În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc, pe 23 septembrie, Colocviul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În deschiderea colocviului, pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit despre desfăşurarea activităţilor catehetice în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor. Apoi, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis binecuvântarea IPS Mitropolit Teofan, remarcând, în acelaşi timp, faptul că programul „Hristos împărtăşit copiilor“ ţine de însăşi fiinţa Bisericii. „Nu se poate să existe o slujire preoţească autentică fără Hristos împărtăşit nu numai copiilor, ci şi adulţilor“.
Pr. Constantin Naclad a amintit în alocuţiunea sa faptul că Arhiepiscopia Iaşilor este un indicator în ceea ce priveşte activitatea catehetică, dar şi iniţiatoarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“: „Imaginea Iaşului în celelalte eparhii este una «de legendă». M-am gândit ca în Arhiepiscopia Iaşilor să se dezvolte aceste centre catehetice. Sfinţiile voastre sunteţi cei care aţi probat în timp că activitatea catehetică are roade şi că ceea ce faceţi poate să devină model pentru ceilalţi“. La finalul colocviului au fost oferite, din partea Organizaţiei „World Vision“, câte un laptop, un videoproiector, o imprimantă laser şi un flipchart pentru derularea activităţilor de formare şi organizare a lecţiilor de cateheză la 8 preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor care desfăşoară intens proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi alte activităţi cu tinerii. „Am avut iniţiativa de a face un centru zonal în cadrul Protopopiatului Piatra Neamţ, numit «Zona Girov». Deocamdată, din acest centru fac parte şapte preoţi, urmând ca până în luna iunie a anului viitor să avem arondate 29 de parohii“, ne-a declarat pr. Ştefan Zaharia. Simpozion sub patronajul Episcopiei Râmnicului Sub patronajul Episcopiei Râmnicului, în staţiunea Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea, s-a desfăşurat Simpozionul „Hristos împărtăşit copiilor“. Pe 23 septembrie, în sala de şedinţe a unui hotel din staţiune (foto), în prezenţa PS Episcop Gherasim, a avut loc Seminarul „Hristos împărtăşit copiilor“. Simpozionul a fost organizat de Episcopia Râmnicului, prin Biroul Eparhial de Catehizare a tineretului, şi de Organizaţia creştin umanitară „World Vision“ România, Biroul Vâlcea. Ieri, în ultima zi a simpozionului, în Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Băile Olăneşti, s-a desfăşurat o lecţie de cateheză demonstrativă cu câţiva copii de la Grupul Şcolar Economic „Justinian Marina“ din localitate. Scopul acestui seminar a fost de a-i motiva pe cât mai mulţi preoţi din cadrul eparhiei să înceapă derularea proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, prezentându-le metodele şi activităţile prin care acest proiect catehetic a fost deja implementat în cadrul altor parohii. De asemenea, preoţii participanţi la acest seminar au fost informaţi despre modul în care se poate înfiinţa, în cadrul fiecărei parohii, Centrul parohial pentru copii şi tineri, încurajându-se astfel activarea cluburilor creştine de copii, conform Hotărârii Sfântului Sinod. Preoţii prezenţi la acest eveniment, susţinut de Organizaţia Creştin Umanitară „World Vision“ România - Biroul Vâlcea, au primit şi un set de instrumente catehetice de care au nevoie pentru a transmite copiilor, încă de la cele mai fragede vârste, învăţăturile biblice şi ai ajuta să atingă maturitatea în credinţă.