La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Seminariştii gălăţeni au fost premiaţi
În seara zilei de 10 iunie, a avut loc în cadrul Sălii Mari a Teatrului muzical "Nae Leonard" din Galaţi serbarea de sfârşit de an şcolar a elevilor Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei". La eveniment au participat, alături de părinţii elevilor seminarişti şi cadrele didactice ale acestei instituţii de învăţământ, numeroşi preoţi şi credincioşi din municipiul Galaţi, tineri liceeni şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.
În cadrul spectacolului au fost prezentate şi interpretate piese din repertoriul clasic de muzică bisericească psaltică şi corală (troparele ortodoxiei, Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi Sf. Apostol Andrei; "Doamne strigat-am…" - gl. I; "Lumină lină" - gl. II; "Crezul" - gl. V), precum şi poezii pe teme religioase din opera poeţilor Mihai Eminescu, Nichifor Crainic, Ioan Alexandru şi Mihai Văleanu. Au fost prezentate repere istorice şi teologice cu privire la Crezul ortodox şi dobândirea autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Română, inclusiv câteva fragmente din opera marelui Episcop Melchisedec Ştefănescu - întemeietorul acestui seminar, la Ismail, în anul 1864. La finalul manifestării, chiriarhul locului, IPS Arhiepiscop Casian, i-a binecuvântat şi a felicitat pe elevii seminarişti şi pe profesorii acestora pentru roadele frumoase ale activităţii din anul şcolar 2009-2010 şi a oferit celor mai buni dintre elevii de la secţiile Patorală şi Patrimoniu cuvenitele diplome şi premii constând în cărţi de zidire sufletească şi monografia Seminarului din Galaţi, editată în anul 2008 cu prilejul împlinirii a 100 de ani de aflare sub patronajul Sfântului Apostol Andrei.