Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Seminarul de la Mănăstirea Neamţ, gazdă a trei cercuri pedagogice
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a găzduit marţi, 6 mai 2014, trei cercuri pedagogice la ramurile religie, consiliere educativă şi pedagogi şcolari. Întâlnirile au fost precedate de Sfânta Liturghie oficiată în prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor seminarişti.
Reuniunea celor 9 cercuri de religie din judeţul Neamţ a avut loc în sala de festivităţi a unităţii şcolare nemţene. În cuvântul de deschidere, prof. dr. Mihai Giosan, inspectorul şcolar de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, a urat bun venit celor prezenţi, dintre care amintim pe prof. Elena Laiu, inspector şcolar general adjunct, şi părinţii directori ai seminariilor teologice nemţene.
Referatul la disciplina religie a fost prezentat de Diogene Mihăilă, profesor în cadrul Seminarului „Veniamin Costachi“, tema fiind „Evaluarea cu scop de orientare şi optimizare a învăţării“. După susţinerea prezentării, a luat cuvântul pr. prof. Ioan Mihoc, directorul instituţiei, care a creionat în câteva cuvinte rolul profesorului de religie, dar şi importanţa îndrumării copiilor spre frecventarea şi susţinerea şcolilor ce aparţin Bisericii, într-un timp plin de oferte tentante, care nu dezvoltă însă elevilor spiritul naţional. După cuvântul părintelui Ioan Mihoc, a rostit o alocuţiune şi pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ.
În continuare s-au vizionat două clipuri, dintre care amintim „Principiul 90/10“ şi s-au discutat diferite probleme cu care se confruntă profesorii în predarea educaţiei religioase, evidenţiindu-se şi premiile obţinute la olimpiadele şcolare. În paralel, s-au susţinut încă două referate de către pr. Ovidiu Pavel Dediu, pedagog în cadrul Seminarului „Veniamin Costachi“, care a abordat tema „Educaţia religioasă a elevilor în cadrul activităţilor din internat“, la ramura pedagogi şcolari, şi de către Călin Rudeanu, profesor de română în cadrul aceleiaşi unităţi, care a prezentat tema „Proiectarea şi organizarea activităţilor în cadrul săptămânii „Şcoala altfel“, la ramura consilieri educativi.
La finalul lucrărilor, toţi cei prezenţi au făcut o fotografie de grup în faţa Bisericii „Sf. Ioan Iacob“ din curtea seminarului nemţean, după care, prin bunăvoinţa şi strădania părintelui director Ioan Mihoc, a avut loc o agapă.