De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Semnal editorial
Editura BASILICA a Patriarhiei Române a publicat recent, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, un volum de mici dimensiuni, dar folositor şi lămuritor pentru toţi cei interesaţi de actualitatea Ortodoxiei: Despre Sfântul şi Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016: întrebări şi răspunsuri.
În cele 60 de pagini ale broşurii sunt prezentate, sub formă de catehism, temele principale referitoare la organizarea, desfăşurarea şi hotărârile întrunirii din Creta. Chiar de la început, în „Cuvântul înainte”, Cancelaria Sfântului Sinod, care a redactat volumul, precizează: „Sfântul şi Marele Sinod din Creta nu a formulat dogme noi şi nu a adus modificări în viaţa liturgică. Ierarhii participanţi la Sinod s-au aplecat asupra unor teme de actualitate şi au căutat soluţii la problemele pe care le întâmpină omul contemporan“ (p. 3).
Sunt 52 de întrebări urmate de răspunsuri adecvate privind dreapta învăţătură de credinţă şi modul cum a fost respectată la Sinodul din Creta (organizarea şi desfăşurarea evenimentului, adoptarea deciziilor, conţinutul documentelor aprobate şi receptarea lor de către Bisericile Ortodoxe locale). Scrisă în duh de iubire frăţească şi într-un limbaj accesibil, broşura oferă tuturor cititorilor de bună credinţă răspunsuri la întrebări care s-au pus în ultima vreme, precum: Este necesară organizarea de Sinoade Generale sau Universale atunci când apar probleme de ordin general?; Cum este definită familia în documentul „Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta“; Ce urmăreşte Biserica Ortodoxă prin participarea la dialogurile interconfesionale?; De ce a fost acceptată „numirea istorică de biserici” pentru comunităţile creştine eterodoxe?; Ce spun canoanele bisericeşti despre oprirea pomenirii episcopului?
Punctul 53 al broşurii este un apel la restabilirea comuniunii eclesiale de către cei care, din prea mult zel sau din alte motive, au întrerupt comuniunea cu ierarhul lor canonic.
Recomandăm tuturor această broşură, pentru o informare clară, corectă şi concisă asupra unor teme de actualitate din viaţa Bisericii Ortodoxe de pretutindeni.