Manifestările organizate în fiecare an la Ţebea, lângă mormântul celui care a rămas în inimile românilor cu numele de "Crăişorul munţilor", adună de fiecare dată mii de români. Anul acesta, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de alţi ierarhi şi preoţi.
Serbările de la Ţebea încep, de fiecare dată, cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica din localitate, în faţa căreia se odihneşte pe vecie Avram Iancu, cel care a luptat în 1849-1849 pentru idealurile românilor ardeleni. Aici se află şi cimitirul altor mari luptători pentru idealurile poporului român, un loc numit de ardeleni "Panteonul moţilor". Locurile sunt pline de istorie şi presărate cu monumente şi plăci comemorative, cununa acestora fiind celebrul gorun al lui Horia, la umbra căruia Avram Iancu şi-a chemat moţii la luptă.
Zorii dimineţii de toamnă de după praznicul Naşterii Maicii Domnului i-a găsit pe urmaşii moţilor în biserica din Ţebea, unde se află cojocul lui Avram Iancu, alături de portretele sale şi alte obiecte din perioada paşoptistă. Mulţi credincioşi au îmbrăcat cu mândrie portul popular din Ţara Moţilor, arătând că firul istoriei nu s-a întrerupt şi că moştenirea "crăişorului" n-a fost abandonată.
Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului au liturghisit la Ţebea Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un număr mare de preoţi şi diaconi.
PS Episcop Nicodim a tâlcuit credincioşilor cuvântul Evangheliei, apoi PS Episcop Gurie a mulţumit ierarhilor, preoţilor, organizatorilor evenimentului naţional şi tuturor românilor prezenţi la Ţebea. Sărbătoarea a continuat în faţa mormântului marelui patriot. O impresionantă gardă de onoare a dat sărbătorii un aer de zi naţională, iar ceremonia depunerii coroanelor de flori a durat peste o oră.
Ceremonia a fost urmată de slujba Parastasului, oficiată de ierarhi şi preoţi. IPS Mitropolit Laurenţiu s-a adresat miilor de români prezenţi şi a elogiat personalitatea tribunului Avram Iancu.
"Eroul nostru naţional nu este mort, ci este viu în Împărăţia cerurilor. De aceea, idealul lui şi al celor care l-au urmat şi mai ales credinţa şi dorinţa celor din 1848, care au suferit şi au murit pentru binele ţării noastre, se cuvine să fie pilde pentru noi. Am venit aici nu doar ca să ne aducem aminte de evenimentul petrecut acum 140 de ani, ci am venit ca să facem legământ sfânt pentru ţară şi pentru credinţa noastră că vom fi români uniţi, români care ne dăm mâna şi avem un ideal sfânt", a spus Mitropolitul Ardealului. Au urmat mesajele autorităţilor centrale şi locale, iar serbările au continuat cu spectacole folclorice şi manifestări cultural-artistice.