La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Seri duhovniceşti în Parohia Mâtnicu Mare
În Parohia ortodoxă "Mâtnicu Mare" din Protopopiatul Caransebeşului se desfăşoară în această perioadă, cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, cunoscutele "seri duhovniceşti".
Păstorită de părintele Raul Vasile But, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Mâtnicu Mare este nucleul comunităţii ce atrage în jurul său credincioşi de toate vârstele, umplând de lumină şi har sufletele tuturor celor care, însetaţi după Cuvântul lui Dumnezeu şi doritori de rugăciune, se apropie cu frică sfântă de izvorul Înţelepciunii şi al Sfinţeniei depline. Ca şi în Postul închinat Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morţi sau în Postul Adormirii Maicii Domnului, când se săvârşeşte în fiecare seară slujba Paraclisului, la care participă tinerii satului cântând la strană după obicei, şi în Postul Naşterii Mântuitorului, biserica parohială devine locul de întâlnire, de multe ori neîncăpător, pentru credincioşii chemaţi de glasul clopotelor şi al colindelor minunate ce răsună peste sat. Credincioşii şi-au primit şi de această dată oaspeţii, preoţi din parohiile învecinate şi din Caransebeş, cu bucuria fiilor care îşi primesc părinţii; i-au înconjurat cu dragoste şi au sorbit din cuvintele lor pline de har merinde pe calea vieţii, spre a se întări sufleteşte şi a se apropia prin cunoaştere şi mai mult de Dumnezeu. Expoziţia de icoane "Chipul Mântuitorului Iisus Hristos în inima noastră" Din 6 decembrie până în 11 decembrie, în fiecare seară, s-a săvârşit alături de preoţii invitaţi slujba Vecerniei, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru credincioşii parohiei. Apoi, copiii satului au oferit un program ce a pregătit pe cei prezenţi pentru ca în sufletele lor cuvintele rostite de preoţi să prindă rădăcină şi să aducă rod spre slava lui Dumnezeu. După obiceiul îndătinat de câţiva ani, copiii şi tinerii parohiei au adresat întrebări invitaţilor, încercând, prin aceasta, să "profite" de înţelepciunea slujitorilor Sfintelor Altare pentru a-şi lămuri o parte din întrebările ce îi frământă. Colindele cântate de corul parohiei, condus de doamna preoteasă şi de tânărul teolog Nicolae Cristian Iova, au făcut ca bucuria pe care o regăseşti numai în Casa lui Dumnezeu să inunde sufletele celor prezenţi. Tot în cadrul serilor duhovniceşti a fost organizată şi expoziţia de icoane intitulată "Chipul Mântuitorului Iisus Hristos în inima noastră", pe care 11 copii, sub purtarea de grijă a părintelui Raul, le-au realizat. În toată perioada serilor duhovniceşti, acestea au fost expuse în biserică, pentru ca, mai apoi, să fie scoase la licitaţie, iar din banii obţinuţi, copiilor să li se procure materiale necesare pentru realizarea altor icoane. Este o acţiune ce face parte din proiectul naţional iniţiat de Patriarhia Română, intitulat "Hristos împărtăşit copiilor". Serile duhovniceşti s-au încheiat cu săvârşirea Sfintei Taine a Maslului de obşte, la care au fost împreună slujitori şapte preoţi, care au adus, prin rugăciunile lor, ajutor şi binecuvântare peste sufletele şi trupurilor tuturor credincioşilor prezenţi, dar şi peste ale acelora care, bolnavi fiind, n-au reuşit să se alăture credincioşilor în biserică.