Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seri filocalice la Târgu Jiu
În perioada 14-16 martie, au fost organizate la Târgu Jiu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, o serie de conferinţe duhovniceşti dedicate începutului perioadei Postului Mare.
Ediţia a XVII-a a Serilor duhovniceşti "Filocalia" a fost realizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Târgu Jiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj, al protopopiatelor Târgu Jiu Nord şi Sud, al Casei de Cultură a Sindicatelor şi Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Astfel, luni, 14 martie, părintele lect. univ. dr. Adrian Ivan a conferenţiat pe tema "Sfânt este Dumnezeul nostru şi între sfinţi se odihneşte". Marţi, 15 martie, credincioşii gorjeni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Siluan Mănuilă, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a dezvoltat câteva idei referitoare la "Actualitatea mesajului ortodox astăzi şi dificultăţile pastoraţiei ortodoxe în diasporă". "Să punem rânduială în gândurile noastre" "Pe lângă preocupările cotidiene, tot felul de griji se luptă să ne stăpânească mintea. Cu privire la războiul gândurilor, mai ales la tineri, părintele Teofil Pârâianu vorbea despre rânduiala pe care trebuie să o punem în minte. Atâta timp cât gândurile circulă liber prin mintea noastră, nu se poate linişti sufletul. Rostul în viaţă se descoperă prin păstrarea acelei legături fireşti cu Biserica. Aceasta din urmă propune ca soluţii ale echilibrului sufletesc cele două mari Taine: Spovedania şi Împărtăşirea. De asemenea, este nevoie să redescoperim vechile valori ale familiei creştine. Tinerii ar trebui încurajaţi să aibă ca scop întemeierea de familii creştine, cu mulţi copii. O familie modernă, aşa cum se poate vedea în Occident, nu face decât să ducă la ruinarea vieţii sufleteşti a celor ce o alcătuiesc", a spus în cuvântul său PS Siluan. În aceeaşi seară, Ansamblul de datini şi obiceiuri "Tisa" al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, coordonat de Maria Corlan-Mischie, a interpretat câteva piese coral-religioase. Buchetul Serilor filocalice a fost încheiat miercuri, 16 martie, de părintele Constantin Pătuleanu, profesor la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre iertare şi pocăinţă în perioada Triodului.