Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Servicii socio-medicale la domiciliul bolnavilor de cancer din Protopopiatul Braşov
De la 1 februarie 2003, în Protopopiatul Ortodox Braşov se desfăşoară proiectul „Servicii socio-medicale la domiciliul pacienţilor cu cancer în stadiu avansat“, cu finanţare de la Uniunea Europeană. Acest proiect, conceput ca un parteneriat între o instituţie a statului (Biserica) şi o organizaţie neguvernamentală, Hospice Casa Speranţei, este un model viabil de dezvoltare a serviciilor socio-medicale ce poate fi replicat şi în alte zone ale ţării.
Motivaţia care a generat iniţierea acestui program au constituit-o, pe de o parte, datele statistice furnizate de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Braşov şi pe de altă parte sesizările preoţilor legate de starea materială precară şi îngrijirea deficitară a unui număr mare de credincioşi bolnavi de cancer din parohiile lor. Echipa de program oferă în mod gratuit şi nediscriminatoriu suport medical, emoţional, social şi spiritual pentru pacienţi şi familiile acestora, din echipă făcând parte un medic, asistente medicale, asistentă socială, îngrijitoare la domiciliu, un preot şi un psiholog. Obiectivele acestui proiect sunt de a înlătura suferinţa fizică, cu prevenirea complicaţiilor bolii, menţinerea contactelor sociale, însănătoşirea climatului familial. Se oferă astfel posibilitatea dezvoltării comunicării şi stabilirii de relaţii fireşti între membrii familiilor persoanelor bolnave în fază terminală, asigurându-se cunoaşterea şi susţinerea reciprocă. Pe parcursul celor cinci ani de activitate au fost luaţi în evidenţa 317 pacienţi adulţi şi 28 pacienţi copii. Toate activităţile sunt menite să vină în întâmpinarea nevoilor spirituale şi sociale ale pacientului. S-au organizat întâlniri care au fost un real succes, datorită faptului că s-a reuşit într-o oarecare măsură închegarea unor relaţii de prietenie între pacienţi, echipa interdisciplinară şi familii. Au fost organizate serbări ale Zilei copilului, la care au participat pacienţi, copiii pacienţilor şi grupuri de elevi de la şcoli generale, ce au susţinut programe artistice. A existat o rezonanţă favorabilă pentru organizarea slujbelor Sfântului Maslu, atât la sediul Protopopiatului, cât şi în bisericile din municipiul Braşov, la care au participat preoţi, mai mulţi pacienţi şi familiile acestora, urmărindu-se reintegrarea lor în comunitatea braşoveană. La sfârşitul tuturor întâlnirilor s-au strâns fonduri din care s-au achiziţionat medicamente, alimente şi produse nealimentare ce au fost distribuite pacienţilor din evidenţa centrului de îngrijiri medicale. (Livia Manuela Mudure)