În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească la Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului a organizat marţi, 20 aprilie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească. Candidaţii înscrişi la această sesiune au susţinut o testare psihologică, un examen scris şi mai multe probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline teologice.
Examenul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În comisia de examinare s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, precum şi alte cadre didactice şi membri ai administraţiei eparhiale.
La sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului s-au înscris 17 candidaţi, care au susţinut mai multe probe scrise şi orale.
„Candidaţii au susţinut mai întâi testul psihologic, apoi examenul scris şi proba orală pentru disciplinele Liturgică, Catehetică, Omiletică, precum şi evaluarea cunoştinţelor de Administraţie parohială şi legislaţie bisericească. Examenul a fost organizat astfel încât să se respecte toate măsurile de siguranţă sanitară impuse de autorităţi în această perioadă pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2”, ne-a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă.
Examinare pentru viitori preoţi
Proba scrisă a examenului de capacitate preoţească din această sesiune a avut rolul de a evalua cunoştinţele de Teologie dogmatică, Spiritualitate şi Pastorală ale candidaţilor. Subiectul examinării scrise a fost legat de Taina Spovedaniei şi legăturile acesteia cu Sfânta Taină a Împărtăşaniei, candidaţii având posibilitatea să trateze acest subiect vast cu multă atenţie şi să demonstreze că au parcurs bibliografia pusă la dispoziţie pentru această sesiune. De asemenea, examenul scris a vizat evaluarea capacităţii candidaţilor de a sintetiza materialul bibliografic şi de a pune acest subiect în actualitatea pastoral-misionară.
Candidații care vor promova examenul de capacitate preoțească au posibilitatea să se înscrie la concursurile pentru ocuparea unui post vacant de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului. Pentru candidații care obțin media până în nota 9.00, examenul de capacitate preoţească este valabil un an, iar pentru cei care obțin peste 9.01, valabilitatea este de doi ani, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.