În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 10 octombrie, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească pentru teologii din Arhiepiscopia Sibiului care doresc să intre în cler.
La sesiunea de toamnă a examenului de capacitate s-au înscris șase candidați din Arhiepiscopia Sibiului, care au susținut o probă scrisă și o probă orală pentru a li se verifica atât cunoștințele teologice, cât și cele de administrație parohială, informează Mitropolia Ardealului.
Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar subiectele au fost alese din tematica aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Sesiunea de toamnă a acestui examen a început cu o testare psihologică susținută de toți candidații, apoi a fost urmată de examenul scris. În cadrul examenului scris, care cuprinde cunoștințe misionar-pastorale și dogmatice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, președintele comisiei de examinare, a decis ca subiectul tratat să fie unul care se referă la importanța Sfintei Liturghii pentru preotul slujitor și pentru drept-credincioșii creștini, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și totodată al Anului comemorativ al cântăreților bisericești. Examenul a continuat cu o examinare orală pentru disciplinele Teologie liturgică, Catehetică, Omiletică și administrație bisericească”, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală.
Candidații care vor obține media finală peste nota 7 se vor putea înscrie în perioada următoare la concursurile de ocupare a posturilor vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului. Examenul de capacitate preoțească este valabil doi ani pentru cei cu media peste nota 9 și un an pentru cei cu media între notele 7 și 9.