În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sesiuni de formare pentru preoţii bucureşteni
Centrul pentru patrimoniu cultural "Sfântul Constantin Brâncoveanu" al Patriarhiei Române în colaborare cu Protoieria III Capitală au organizat în zilele de 12 şi 13 mai cursuri de inventariere şi evidenţă a patrimoniului cultural. Sesiunea de formare a avut loc la sediul protoieriei şi au participat preoţii din Protoieria III Capitală.
Cursurile de inventariere şi evidenţă a patrimoniului cultural au fost organizate în mai multe serii la care au participat câte 25 de preoţi. "Prin aceste cursuri preoţii sunt instruiţi cu privire la metoda realizării corecte sub aspect gestionar şi ştiinţific a bunurilor de patrimoniu. Cursurile au fost organizate urmând întru totul hotărârile Sfântului Sinod de acum doi ani când s-a dispus reaşezarea inventarelor pe baze moderne şi legale. Astfel, noi am început un amplu program de instruiri în ţară, cât şi în Bucureşti, în legătură cu modalitatea în care se poate realiza inventarierea bunurilor de patrimoniu", a declarat Mircea Sfârlea, consilier în cadrul Centrului pentru patrimoniu cultural "Sfântul Constantin Brâncoveanu". Prin această instruire se doreşte ca toţi cei care deţin bunuri de patrimoniu să fie conştientizaţi de valoarea lor şi să realizeze luarea lor în evidenţă şi gestiune la cele mai bune standarde. "Cursurile de inventariere şi evidenţă a patrimoniului cultural bisericesc reprezintă o necesitate izvorâtă din practica de la parohiile şi mănăstirile noastre ca aceste evidenţe să fie realizate într-o formulă mai detaliată, din motive care ţin şi de fireasca modalitate de gestionare a acestor bunuri în comparaţie cu vechile noastre catagrafii care erau enunţiative şi nu aveau elemente de descriere, nici ilustraţie ş.a. Pe de altă parte, este şi o pavăză suplimentară în condiţiile societăţii contemporane, cu avantajele, dar şi cu dezavantajele ei specifice, precum creşterea infracţionalităţii mai ales în domeniul patrimoniului", a precizat părintele consilier Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, coordonator al Centrului pentru patrimoniu cultural "Sfântul Constantin Brâncoveanu". Cursurile de inventariere şi evidenţă a patrimoniului cultural au fost susţinute de profesoara Irina Oberländer-Târnoveanu din cadrul Institutului de Memorie Culturală CIMEC Bucureşti şi colaborator cu Centrul de pregătire pentru patrimoniu al Patriarhiei Române.