În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Șezătoare de tradiții românești pentru copii și tineri la Viziru
În localitatea Viziru din județul Brăila a avut loc duminică, 23 februarie, cea de-a 2-a ediţie a Şezătorii de la Viziru. În cadrul întâlnirii, copiii și tinerii s-au familiarizat cu tradițiile populare românești, au practicat diferite meșteșuguri, au cântat melodii din folclor și au pus în scenă jocuri din lumea satului.
Șezătoarea a fost organizată de către Asociaţia „Grupul de Iniţiativă Viziru”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Primăria Comunei Viziru şi Parohia Viziru de Jos. La eveniment au participat oficialități locale, tineri ai comunităţii, elevi, cadre didactice, bătrâni din sat, dar şi alţi invitaţi din parohiile învecinate, între aceştia mulţi copii veniţi împreună cu preoţii şi educatorii din localităţile lor pentru a-şi prezenta cântecele, dansul şi portul tradiţional.
Evenimentul, desfăşurat sub genericul „Copiii, apostolii lui Hristos în familie”, a reunit pe scena Căminului cultural al localității Viziru Corul „Nectar” al Parohiei Viziru de Jos, Corul „Sfântul Ioan Iacob” al Parohiei Bărăganu, Corul „Crromatic” al comunității de rromi din comuna Viziru, Corul „Floricica” al Şcolii Gimnaziale din Viziru, Corul bărbătesc din Viziru şi Ansamblul de dansuri populare „Garofiţa” din satul Lanurile. Acestora li s-au adăugat zece tineri solişti, care au interpretat frumoase cântece populare, susținuți cu entuziasm și dragoste de către părinţii şi bunicii lor.
Pe lângă interpretările de cântece tradiţionale româneşti și dansuri populare, în program au fost cuprinse mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul pe etamină în punct românesc, torsul, croșetatul, împletituri cu andreaua și iglița, olăritul, dar și frământatul şi modelatul aluatului.
În această zi importantă pentru marea familie a vizirenilor, într-o armonie deplină, atât pe scenă, cât și la masa de lucru, au stat laolaltă străbunici, bunici, părinți și copii.
În cadrul şezătorii au fost confecţionate diverse mărţişoare pentru a fi valorificate, fondurile adunate prin această activitate urmând a fi oferite celor 200 de vârstnici din cadrul Căminului de bătrâni „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Brăila, acolo unde membrii Asociației „Grupul de Iniţiativă Viziru” vor susține și un concert în ziua de 8 Martie.