Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şezătoare literară în Episcopia Giurgiului
Muzeul Episcopiei Giurgiului şi Centrul eparhial pentru copii şi tineret "Sfântul Ioan Valahul" din incinta Centrului Eparhial au găzduit ieri, 15 iunie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Ambrozie, acţiunea culturală "Şezătoarea literară". Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului educativ pentru promovarea lecturii, intitulat "Copii printre cărţi".
Intenţia declarată a organizatorilor a fost desfăşurarea unei activităţi care să stimuleze elevilor dorinţa şi plăcerea de a citi şi care să le dezvolte totodată capacitatea de alegere a lecturilor de calitate. Interdisciplinaritatea, ca factor important în procesul de comunicare, relaţionare, dar şi de asimilare a cunoştinţelor, a fost realizată prin prezenţa elevilor clasei de cusături tradiţionale a Şcolii de Arte din Giurgiu. Programul acţiunii a constat în lectura unor texte din operele lui Ion Creangă, cu explicaţii şi comentarii, vizitarea sălilor muzeului eparhial, un scurt program artistic de muzică populară oferit de elevi şi apoi vizionarea filmului "Amintiri din copilărie", în Centrul eparhial pentru copii şi tineret "Sfântul Ioan Valahul". La final, pentru a respecta tradiţiile ortodoxe legate de sărbătoarea Rusaliilor, elevii au fost invitaţi în trapeza episcopiei, unde li s-au împărţit orez cu lapte pe frunze de nuc şi cozonac de casă. Activităţi pentru afirmarea valorilor populare Proiectul a fost iniţiat de prof. Florentina Gheorghişor şi prof. Ionuţ Iagăr, în colaborare cu pr. Mihail Balaban, consilier în cadrul Sectorului Patrimoniu al Episcopiei Giurgiului, şi Ecaterina Balaban, în parteneriat cu Biblioteca Şcolii Meletie şi Biblioteca Parohiei Meletie. "Prin desfăşurarea ei în afara spaţiului obişnuit, şezătoarea organizată în Muzeul Episcopiei Giurgiului are un caracter de promovare a activităţii în sine, dar şi de afirmare a valorilor populare păstrate şi cultivate atât prin grija Bisericii - Maica spirituală a neamului românesc -, cât şi prin cea a instituţiilor judeţene de cultură şi învăţământ: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu. Astfel, muzeul nu a rămas numai spaţiul destinat expunerii celor mai diverse mărturii istorice, ci, prin evoluţia concepţiilor despre modul de reprezentare a istoriei şi culturii, a devenit un spaţiu dinamic, un spaţiu interactiv, în care cei prezenţi pot trăi o pagină de istorie, redevenită pentru o clipă realitate. Multe dintre obiceiurile străvechi s-au pierdut, dar, în mod izolat, unele dintre ele s-au mai păstrat, ca nişte rădăcini care stau mărturie a puterilor trupeşti şi sufleteşti, precum şi a legăturilor dintre oamenii acelor locuri. Eforturile pentru păstrarea sau reînvierea unor astfel de obiceiuri nu vor fi niciodată prea mari dacă vom avea în vedere că ele sunt "certificatele noastre de naştere", care ne identifică originile, că ele reprezintă "actul nostru de proprietate" asupra teritoriului în care ne-am născut, ele dovedesc dreptul nostru legal de moştenitori", ne-a declarat părintele consilier Mihail Balaban.