La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfânta Ecaterina cinstită de studenții teologi din București
Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, unde studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București participă la programul liturgic și de formare duhovnicească, și-a sărbătorit joi, 25 noiembrie 2021, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părinți profesori din cadrul facultății.
Credincioși și studenți teologi s-au reunit în rugăciune în ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina la biserica sa din Capitală, care e și paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă. Racla cu sfintele sale moaște a fost așezată într-un baldachin special amenajat în fața lăcașului de cult pentru a fi cinstite de închinători.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a îndemnat pe studenți să cunoască viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și să acumuleze în anii de studiu cât mai multă cultură teologică. „Prezența studenților în facultatea aceasta este rodul alegerii lor. Au avut fără îndoială, fiecare dintre ei, mai multe oportunități și posibilități de a alege un drum în această viață. Inspirați din Duhul Sfânt, ajutați de rugăciunile părinților și ocrotiți de îngerul păzitor, au ales Facultatea de Teologie cu gândul de a-L sluji pe Dumnezeu în tot restul vieții lor ca preoți, teologi, asistenți sociali, profesori de religie, artiști sau făuritori de artă sfântă. Din alegerea lor derivă și îndatoririle pe care și le-au asumat. În acești ani de studiu trebuie să acumuleze, asemenea Sfintei Ecaterina, cât mai multă cultură teologică și profană, ca să aibă bucuria pe care a avut-o sfânta, când, confruntându-se public, după moda vremii, cu cei mai înțelepți filosofi ai Alexandriei, i-a biruit prin logică, înțelepciune, rațiune, dar mai ales prin rațiunea luminată de credința ei puternică și mărturisitoare în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Învățătorul suprem, unicul și marele nostru Pedagog”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal.
De asemenea, la momentul chinonicului, Iosif Nicorici, student în anul 4 al Facultăţii de Teologie bucureştene, a rostit o omilie în care a evidenţiat trei virtuți ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, care i-au încununat viața pământească: curăția sufletească, fecioria și înțelepciunea sau luminarea minții.
La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de rugăciune adormiți, dar și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trecuți la Domnul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite antifonic de un cor format din studenți teologi și de un grup psaltic format din studente și iubitoare de muzică psaltică.