Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Liturghie, la 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Părintelui Mitropolit Andrei
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sărbătorit 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Ierarhul a oficiat marți, 25 februarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preoţi şi diaconi. De asemenea, la slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraş.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat că un ierarh îl are pe Iisus Hristos ca model suprem.
„Modelul nostru, al episcopilor, este Iisus Hristos. Prin tot ceea ce facem noi, dumneavoastră, creștinii, să aveți această încredințare că prin gesturile, atitudinile, gândurile noastre, toate trebuie să fie cele care să trimită la Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății. Cu prilejul acestei aniversări, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Andrei un cuvânt de felicitare din partea Sinodului mitropolitan. Mesajul a fost citit la finalul Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a primit o icoană cu Maica Domnului și un aranjament floral. Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în cei 30 de ani de misiune arhierească, precum și tuturor celor prezenți pentru participarea la eveniment. La slujbă au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor, ai mediului academic, studenți teologi şi elevi seminariști, fii duhovnicești, preoți din cadrul eparhiei și alți invitați.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia la 25 februarie 1990, în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, de către un sobor de ierarhi condus de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului. În 4 martie același an a fost numit Episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a devenit Episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de-a doua mitropolii ardelene, având Reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.