La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Sfânta Liturghie pe înţelesul copiilor“, în Parohia Poieniţa
Marţi, 31 martie 2015, în cadrul parteneriatului încheiat între Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Poieniţa şi Şcoala Gimnazială Vânători - Structura Hârtoape, s-a derulat activitatea catehetică „Sfânta Liturghie pe înţelesul copiilor“. La eveniment au participat 33 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a, întâlnirea fiind coordonată de pr. paroh Marius-Ionuţ Tabarcea şi d-l Cristian Bozariu, profesor de religie. Locaţia de desfăşurare a fost biserica parohială din Poieniţa.
Tema supusă dezbaterii a fost Sfânta Liturghie, generalităţi, momente principale şi simbolism, accentul fiind pus cu precădere pe rânduiala Proscomidiei şi pe simbolismul elementelor euharistice. Având un caracter interactiv, structura catehezei a dat posibilitatea participanţilor de a se cunoaşte mai bine, de a se autoevalua în ceea ce priveşte bagajul de cunoştinţe şi de a descoperi frumuseţea vieţii liturgice trăite în Hristos.
Expunerile celor doi formatori au inclus atât mijloace moderne de comunicare (Power Point, audio-video, imagini şi filmuleţe tematice), cât şi demonstraţii practice (prezentarea sfintelor vase, a prescurilor, a veşmintelor liturgice, a sfântului antimis ş.a.). Nu au lipsit jocurile de spargere a gheţii, discuţiile libere şi răspunsurile la întrebările elevilor. De asemenea, toţi participanţii au primit fişe cu informaţiile noi prezentate, fiind îndrumaţi în final să evalueze în scris activitatea.
Reamintim că Parohia Poieniţa şi Şcoala Gimnazială Vânători - Structura Hârtoape derulează de mai mulţi ani parteneriate educaţionale concretizate în activităţi catehetice, manifestări culturale (miniconcerte de colinde, spectacole artistice de Ziua Eroilor, 1 Decembrie), vizionări de filme, programe de informare şi prevenire (BTS, avort ş.a.), acţiuni sociale (vizite le bătrâni, oferirea de cadouri la Crăciun, 1 iunie - Ziua Copilului etc.), concursuri de eseuri şi desene, editarea unei publicaţii pentru copii („Viaţa creştină pentru copii“), diverse activităţi în cadrul programului „Şcoala altfel“. Toate aceste activităţi au drept scop educarea copiilor în spiritul creştin al păstrării valorilor naţionale, al iubirii aproapelui, al cunoaşterii şi mărturisirii credinţei strămoşeşti, contribuind activ la autocunoaştere şi la descoperirea de sine. Se reconfirmă astfel rolul fundamental al Şcolii şi al Bisericii în formarea şi educarea tinerei generaţii, rol ce trebuie asumat în egală măsură şi de familie, ca prim factor educaţional. (Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea)