Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit luni, 6 ianuarie 2025, în pridvorul Reședinței Patriarhale, Sfințirea cea Mare a apei, după rânduiala specială din ziua
Sfânta Liturghie - „sărbătoarea întâlnirii“
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri, 10 noiembrie a.c., prima şedinţă preoţească din Protopopiatul Botoşani care a avut ca teme de discuţie „Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii“ şi „Noul Statut pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române“. Dimineaţă, începând cu ora 8:00, Mitropolitul Moldovei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Dumitru“, aflată lângă sediul protopopiatului, care a fost ctitorită în anul 1834 de către Ioan Mavromache şi Grigore Racliş. Între timp ea a devenit biserica Garnizoanei Botoşani până în 1945. Biserica a fost închisă timp de câteva decenii în timpul regimului comunist. După 1972, biserica a fost redeschisă, slujindu-se doar în anotimpurile călduroase ale anului, din luna mai până în luna octombrie, pentru că sfântul lăcaş nu avea sistem de încălzire. Şi-a recăpătat statutul de parohie după anul 1992, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
La finalul Sfintei Liturghii la care a participat un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, părintele protopop al Protopopiatului Botoşani a mulţumit IPS Teofan pentru prezenţă. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care şi-a exprimat bucuria întâlnirii cu preoţii din Protopopiatul Botoşani: „Sfânta Liturghie este sărbătoarea bucuriei, sărbătoarea întâlnirii. Dumnezeu coboară, şi omul reuşeşte prin starea numită «Liturghie» să se ridice şi să-L întâlnească pe Dumnezeu; în adâncul fiinţei fiecăruia are loc această minunată împreună petrecere. M-am bucurat că sunt printre părinţii din această parte a judeţului Botoşani, vizitând şi această biserică care încearcă să fie împodobită cu o pictură foarte frumoasă, bine gândită, bine executată şi aşezată în rânduială, pentru că Dumnezeu este Dumnezeul orânduielii. Iar în biserică, tot ceea ce se întâmplă, de la mişcarea cădelniţei până la aprinsul candelei, de la semnificaţia sfintei mese până la pictura de pe zidurile bisericii, încearcă să trăiască omul“. Părintele Dumitru Volintiru, paroh la Biserica „Sfântul Dumitru“, a oferit din partea credincioşilor săi o icoană cu „Cina cea de Taină“. Apoi a urmat sedinţa preoţească la care au participat 135 de preoţi de la parohiile din Protopopiatul Botoşani.