În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea
Sfânta Liturghie şi pomeniri de Înălţarea Domnului
Praznicul Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor au fost marcate la Sibiu prin Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană de către Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a participat apoi la manifestările organizate în memoria celor căzuţi pe fronturile de luptă.
Sute de sibieni au venit la Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba de la praznicul prin care se încheie ciclul liturgic post-pascal. Preoţii şi diaconii de la Catedrala "Sfânta Treime" au format un sobor slujitor în fruntea căruia s-a aflat IPS Mitropolit Laurenţiu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Mihai Roman a fost hirotonit diacon, iar în cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat semnificaţiile praznicului. Aşa cum se obişnuieşte în toate bisericile din ţară, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi toţi înaintaşii care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei şi pentru păstrarea idealului românesc. "Florile recunoştinţei noastre" Manifestările dedicate Zilei Eroilor au continuat la Sibiu în faţa Casei de Cultură din centrul oraşului, unde stă ridicat spre memorie şi cinstire veşnică un frumos monument închinat eroilor din cetatea transilvană. Prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Ioan Sitterli, reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu, primarul Johannis Werner Klaus, ofiţeri şi militari, politicieni şi studenţi s-au adunat la monumentul amintit pentru a-i comemora şi a le aduce un omagiu jertfitorilor pentru ţară. IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, o slujbă de pomenire, urmată de un cuvânt prin care a evocat memoria veşnic vie a eroilor neamului. "Pomenim eroii neamului în această zi măreaţă a creştinismului, când Mântuitorul S-a înălţat de pe pământ la cer, încheindu-şi activitatea Sa pământească de mântuire a lumii. Înălţându-se la Cer, Mântuitorul Hristos a pregătit pentru firea umană locuri de mare demnitate, locuri pe care le-au ocupat eroii şi martirii neamului nostru. Îi cinstim astăzi, mai întâi de toate, printr-o rugăciune, care adună toată dragostea noastră într-un buchet, pus acum sus, pe masa Împărăţiei. Am adăugat şi florile recunoştinţei noastre, prin coroanele care au împodobit monumentele ridicate în cinstea acestor mari oameni ai poporului nostru şi sfinţi ai lui Dumnezeu. Biserica îi trece pe eroi în rândul celor care s-au învrednicit de cinstea pe care o aşteptăm dincolo, şi anume de viaţa cea veşnică", a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane de flori şi cu paradă militară, aceleaşi manifestări fiind organizate mai apoi şi la monumentul eroilor din Dumbrava Sibiului. La Cercul Militar s-a organizat pentru această zi o expoziţie foto documentară despre luptele şi izbânzile românilor pe fronturile marilor războaie, eveniment la care au participat un număr mare de sibieni.