În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfânta Liturghie şi Te Deum la începutul noului an universitar, la Sibiu
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu au participat luni, 27 septembrie, la deschiderea noului an universitar la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Programul a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor, condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. dr. Daniel Buda, prodecanul instituţiei, pr. conf. dr. Constantin Necula, cadre didactice şi slujitori ai Catedralei Mitropolitane.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a tâlcuit textul evanghelic citit în cadrul slujbei religioase, unde s-a amintit minunea vindecării soacrei lui Simon-Petru. „Dumnezeu ne ridică din boli nu pentru noi înşine, ci ca să slujim, să iubim şi să folosim şi altora. Ne vindecă Hristos prin Botez, prin Spovedanie, prin Sfântul Maslu, dar ne vindecă pentru slujire, vrea să ne facă slujitori ai dragostei Lui şi oameni care răspândesc bunătatea Lui în lume”, a subliniat părintele profesor.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe studenţii teologi să conştientizeze în fiecare zi statutul pe care îl au în rândul tinerilor din Sibiu şi să folosească anii de studenţie pentru a se forma intelectual şi spiritual.
„Trebuie să daţi dovadă acum de credinţă puternică, de încredere statornică şi curaj. Încercaţi să fiţi cât mai apropiaţi sufleteşte unul de altul, în unitatea pe care ne-o dă rugăciunea, în unitatea pe care o realizează Sfânta Liturghie şi Sfânta Euharistie. Spovediţi-vă şi împărtăşiţi-vă des”, a spus ierarhul. Soborul slujitor a săvârşit un Te Deum, iar la final, părintele decan Daniel Buda a adresat un cuvânt de bun venit studenţilor teologi. „Folosiţi timpul cât sunteţi aici, veniţi la cursuri, citiţi ceea ce profesorii vă îndeamnă să citiţi, nu lipsiţi de la capelă, folosiţi aceşti patru ani, pentru că adesea întâlnim absolvenţi care ne spun că dacă ar fi din nou studenţi, ar folosi timpul cu mai multă chibzuinţă, s-ar ruga şi mai mult, ar citi şi mai mult, ar învăţa şi mai mult”, a spus pr. Daniel Buda.