De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfânta Lumină de la Ierusalim a sporit bucuria Învierii
Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim a constituit şi anul acesta pentru clerul şi credincioşii din eparhiile ţării un prilej binecuvântat de bucurie duhovnicească, la Praznicul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos, precum şi un act de comuniune frăţească cu întreaga Patriarhie Română, în Anul Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti. În toate zonele ţării, ierarhii ortodocşi au oferit Lumina Sfântă în deschiderea slujbei de Înviere şi au adresat credincioşilor tradiţionala scrisoare pastorală de Paşti.
La Galaţi, pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Lumină de la Mormântul Învierii Domnului de la Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române şi în ţara noastră, a fost oferită şi credincioşilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Delegaţia gălăţeană condusă de către părintele arhim. Daniil Oltean, vicar-administrativ al eparhiei, a fost prezentă pe aeroportul "Henri Coandă"- Otopeni, pentru a lua Sfânta Lumină, care a fost apoi dusă în eparhie, într-un sfeşnic special pregătit, astfel încât, la orele 24:00, când a început slujba Sfintelor Paşti, ea a ajuns la fiecare parohie de pe cuprinsul eparhiei.
După ce s-a oprit în localităţile Însurăţei şi Brăila, delegaţia a fost întâmpinată de chiriarhul locului, IPS Casian, al Dunării de Jos, care a oferit-o, la miezul nopţii, tuturor credincioşilor prezenţi la slujba Sfintei Învieri. De asemenea, tot aici, parohiile gălăţene precum şi cele din Protopopiatul Târgu Bujor din judeţul Galaţi au primit Sfânta Lumină.
Transmisiune directă la postul TV local din Râmnicu Vâlcea
La Râmnicu Vâlcea, slujba de Înviere a fost oficiată de IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala arhiepiscopală din oraş, pe un podium amenajat în aer liber. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala "Sfântul Antim Ivireanul" a Catedralei arhiepiscopale, iar în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Râmnicului a dat citire Pastoralei care, potrivit rânduielii bisericeşti, s-a citit în toate bisericile din eparhie.
Credincioşii care, din binecuvântate pricini, nu au putut participa la Slujba de Înviere au avut bucuria de a o viziona în transmisiune directă la postul TV local.
Pentru prima dată, anul acesta Sfânta Lumină a fost adusă şi în Arhiepiscopia Râmnicului spre binecuvântarea şi bucuria sufletească a credincioşilor vâlceni.
Marşul Învierii, la Sibiu
Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere oficiată de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la Catedrala mitropolitană "Sf. Treime" din Sibiu. La slujba de anul acesta IPS Laurenţiu a fost înconjurat de un numar mare de preoţi si diaconi,profesori ai Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna", iar Catedrala s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de sibieni prezenţi la slujbă.
Duminica Paştelui a adus un eveniment important pentru credincioşii sibieni. Pentru al treilea an consecutiv, reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au organizat o procesiune la care au participat mii de credincioşi.
Marşul Învierii a pornit în jurul orelor 14:00, imediat după slujba Vecerniei, cunoscută ca "A doua Înviere". Marşul a început de la Catedrala mitropolitană şi s-a încheiat tot aici, după ce a fost străbătut centrul oraşului. La eveniment au participat preoţi de la toate bisericile din Sibiu împreună cu credincioşii parohiilor lor, în fruntea cărora s-au aflat IPS Laurenţiu şi PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Procesiune pe străzile din Caransebeş
Slujba Învierii în municipiul Caransebeş, oficiată de PS Lucian, a avut loc pe treptele noii Catedrale episcopale, adunând întru bucuria prăznuirii preoţi şi credincioşi din parohiile din localitate.
După ce credincioşii au primit lumină, s-au deplasat în procesiune pe străzile municipiului, potrivit tradiţiei locale. La întoarcerea pe esplanada noii Catedrale episcopale cu hramul "Învierea Domnului" s-a continuat slujba Învierii, iar în încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a ţinut un cuvânt de învăţătură, prin care a făcut apel credincioşilor la pace, unitate frăţească, la dragoste şi înţelegere în comunităţile din care fac parte, precum şi la întărirea familiei creştine.
Jurnalul TRINITAS TV, 6 aprilie 2010