La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Sfânta Maria Magdalena este cea care aduce în faţa credincioşilor pocăinţa“
Biserica Ortodoxă a prăznuit-o ieri pe Sf. Maria Magdalena. Două biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au serbat hramul.
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Schitul Ţibucani al Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ. "Pentru Schitul Ţibucani a fost o zi binecuvântată prin faptul că am avut ca oaspete pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, binecuvântându-ne atât pe noi, cât şi pe poporul care a participat. Părintele Mitropolit a transmis mesajul că Sf. Maria Magdalena este cea care aduce în faţa credincioşilor pocăinţa. Pocăinţa poate să facă sfinţi, raiul este plin de păcătoşi care s-au căit. Acesta a fost cel mai frumos mesaj pentru pelerinii care au participat astăzi la hram. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a binecuvântat pe credincioşii care au lăsat treburile zilnice pentru a se bucura împreună la sărbătoarea Schitului Ţibucani", a declarat arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu. Schitul Ţibucani datează din sec. al XVII-lea, primul lăcaş de cult al acestei aşezări monahale având hramul "Sf. Maria Magdalena". Biserica mare este închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică. Un hram tradiţional este ţinut în a doua Duminică după Paşti, când este pomenit Sf. Ap. Toma. Sărbătoare la Oneşti Biserica "Sf. Maria Magdalena" din Oneşti şi-a cinstit ieri ocrotitoarea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din care a făcut parte şi pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, pe o scenă special amenajată. "Am rugat-o pe Sf. Maria Magdalena să fie mijlocitoarea iubirii noastre pentru că ea L-a iubit atât de mult pe Mântuitorul Hristos. Biserica închinată Sfintei Maria Magdalena este o copie a Mănăstirii Putna care se conturează nu doar oneştenilor, ci tuturor celor care vin să viziteze sfântul lăcaş din cartierul oneştean Borzeşti, locul unde s-a născut Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Oamenii care nu pot ajunge în judeţul Suceava pot veni la Oneşti să guste din dulceaţa Putnei. Credincioşii s-au bucurat pentru că beneficiază de această biserică închinată Sfintei Maria Magdalena, mironosiţă cea mult iubitoare", ne-a relatat pr. protopop Constantin Alupei.