De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfânta Parascheva își așteaptă pelerinii în catedrală
Astăzi dimineață, 16 octombrie 2022, în jurul orei 6:00, raclele cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț au fost purtate în procesiune și așezate înapoi în Catedrala Mitropolitană. Credincioșii care vor să se închine la moaștele celor doi sfinți sunt așteptați de acum la baldachinul din interiorul sfântului lăcaș.
Momentul liturgic din această dimineață încheie seria evenimentelor dedicate hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În glas de clopot și toacă, clericii și voluntarii prezenți, care au rămas peste noapte în curtea Mitropoliei, precum și ultimii credincioși care au trecut pe la baldachinul împodobit din fața Căminului preoțesc au luat parte la procesiunea de așezare a raclei Sfintei Parascheva înapoi în Catedrala Mitropolitană. Soborul de preoți și diaconi a purtat raclele celor doi sfinți, așezându‑le înapoi în sfântul lăcaș. În fruntea acestora s‑a aflat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
La final, după ce clericii au rostit câteva rugăciuni către Sfânta Parascheva și Sfântul Paisie de la Neamț, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenți:
„Aducerea sfintelor moaște în catedrală nu presupune închiderea zilelor de prăznuire în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva și nici închinarea pe care continuăm să o facem. În prelungirea acestei sărbători care ne umple sufletul an de an, care ne dă nădejde și care ne adună într‑o bună lucrare și cinstire pe toți, aducerea moaștelor în biserică presupune doar revenirea noastră în locul în care ele sunt cinstite zi de zi de‑a lungul anului.
A fost un praznic mare, un praznic care, iată, după doi ani, a reunit ierarhi, preoți și credincioși, mulțumind lui Dumnezeu pentru că s‑au redeschis porțile închinării celei adevărate, așa cum o facem cu cinstire și cu bucurie. Au fost oameni mulți la rând, au fost mame care alăptau, femei cu copii în brațe, bătrâni care au dus kilometri la rând, pas cu pas, rugăciunea către Sfânta Parascheva, dar n‑am văzut la rând nici plâns, nici tânguire, nici victimizare, ci cu inimă bună și cu răbdare au așteptat, stând să‑și aducă prinosul de cinstire Sfintei Parascheva. Au adus, totodată, și laudă Domnului Hristos, Care prin sfinții Săi Își arată fața cea adevărată, precum spune psalmistul: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi». Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest frumos și binecuvântat timp, mulțumim și celor care ne‑au ajutat la împlinirea lucrării cu bună‑rânduială în slujirea tuturor închinătorilor și pelerinilor […]. Nu în ultimul rând, vă mulțumim dumneavoastră, celor ce ați fost zile la rând alături de noi, împărtășind această bucurie a sărbătorii. Să vă ajute Bunul Dumnezeu să duceți în suflet această bucurie și această putere, să o vestiți celorlalți”.
Cei care vor dori să se închine, în continuare, la raclele cu sfintele moaște vor fi întâmpinați de voluntarii Sfintei Parascheva și redirecționați către noul culoar.
Moaștele Sfântului Paisie de la Neamț vor mai rămâne la Catedrala Mitropolitană până luni, când se vor întoarce la Mănăstirea Neamț.
Potrivit estimărilor făcute de Jandarmerie, peste 260.000 de pelerini s‑au închinat la raclele celor doi sfinți.