Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Parascheva, sărbătorită la Reşedinţa Patriarhală
Între locaşurile de cult care şi-au sărbătorit hramul ieri, 14 octombrie, se numără şi Paraclisul Istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Reşedinţa Patriarhală. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cu acest prilej un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea mai populară dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României.
În Paraclisul Istoric al Reşedinţei Patriarhale, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, protos. Lucian Bujor, inspector eparhial, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezenţa maicilor din obştea Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Reşedinţa Patriarhală. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, împreună cu protos. Andrei Anghel, secretar patriarhal, şi protos. Lucian Bujor. La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită în mod deosebit nu numai de români, ci şi de grecii din nordul Greciei, de bulgari şi de sârbi. „Sfânta Cuvioasă Parascheva este mult cinstită prin numărul mare de biserici închinate ei. Dacă în România sunt peste 450 de biserici închinate ei, numai în Bucureşti sunt 24 de biserici care au întâiul sau al doilea hram «Sfânta Cuvioasă Parascheva». Din anul 2008, şi acest paraclis din Reşedinţa Patriarhală a primit-o ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ţinând seama că mănăstirea din acestă reşedinţă este dedicată acestei sfinte şi aici se roagă cu sfinte rugăciuni, de zi şi noapte, maicile care ostenesc zi de zi”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a precizat că Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva este printre puţinele Acatiste în care nu se vorbeşte despre istoria vieţii sfintei şi nici despre sfintele sale moaşte care au peregrinat în diferite ţări din Balcani. „În fiecare icos din Acatistul ei se vorbeşte însă despre folosul duhovnicesc pe care ea îl arată pelerinilor, închinătorilor, celor care o cinstesc cu multă evlavie. Fiecare icos se termină cu aceste cuvinte: «Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!» (...) De unde izvorăşte această putere mult folositoare pentru credincioşi? Din iubirea ei faţă de Dumnezeu. Pentru că L-a iubit mult pe Mirele Hristos, a primit de la El (Cel Care a vindecat o mulţime de bolnavi, Care a luminat o mulţime de oameni rătăciţi, Care a adus bucurie în locul întristării) iubire milostivă. Deci iubirea ei milostivă este iubirea lui Hristos arătată prin ea. Sfinţii, din orice neam ar fi ei, sunt sfinţii lui Dumnezeu şi îi ajută pe toţi oamenii smeriţi, care cu evlavie multă cer ajutorul sfinţilor. De aceea, Sfânta Cuvioasă Parascheva adună popoarele în comuniune de rugăciune, în bucurie, în unitate frăţească. Adună laolaltă pe români, bulgari, greci, sârbi şi pe toţi cei care o cinstesc cu multă evlavie. Sfânta Cuvioasă Parascheva este mult folositoare pentru toţi creştinii, dar mai ales pentru cei care au o evlavie deosebită faţă de ea. Aceasta se vede mai ales la Iaşi în perioada sesiunilor, când studenţii, cu multă evlavie, cer ajutorul ei ca să reuşească la examene. De asemenea, sunt oameni bolnavi care vin de la depărtări mari ca să primească ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Preafericirea Sa a oferit clericilor şi maicilor prezente la Sfânta Liturghie iconiţe cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.