Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfântul Antonie cel Mare, serbat la Mănăstirea Piatra Tăieturii
Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit vineri, 17 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Piatra Tăieturii din judeţul Suceava.
De dimineaţă, ierarhul a fost întâmpinat de soborul slujitorilor şi de pelerinii prezenţi la acest moment de sărbătoare, Sfântul Antonie cel Mare fiind unul din ocrotitorii aşezării monahale. Ziua de 17 ianuarie este deosebită şi datorită faptului că părintele stareţ Antonie Brehuescu îşi serbează onomastica. „După 1989 am participat în fiecare an la slujba Sfintei Liturghii. Ceea ce se poate remarca este că în ultimii 25 de ani s-a construit un întreg complex de clădiri: două biserici, un paraclis de iarnă şi o biserică de vară, s-a făcut un arhondaric cu bucătărie şi recent o altă clădire pentru oaspeţi, cu două etaje. Părintele Antonie Brehuescu are foarte mulţi prieteni, donatori, ctitori, care an de an vin să îl felicite la sărbătoarea Sfântului Antonie, dar şi să participe la Sfânta Liturghie. La invitaţia părintelui stareţ, IPS Arhiepiscop Pimen a onorat cu prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale, participând la Priveghere. În cuvântul de învăţătură, ierarhul nostru a amintit despre viaţa, minunile şi faptele Sfântului Antonie. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a remarcat că «fiecare creştin, pentru a putea birui ispitele care vin de la vrăjmaş, trebuie să se smerească, să se roage şi să ceară întotdeauna ajutorul lui Dumnezeu». Sfânta Liturghie a fost urmată de o agapă frăţească organizată de părintele stareţ. La slujba aceasta a participat un cor bărbătesc din zona Cernăuţilor care a împodobit prin cântările liturgice Sfânta Liturghie“, a relatat pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Mănăstirea Piatra Tăieturii se află la 24 de kilometri de Vatra Dornei, pe drumul ce duce în Munţii Călimani. De aici se pot vedea toţi munţii Bucovinei, aceasta explicând numărul mare de pelerini care păşesc spre această vatră monahală. La poarta de jos a mănăstirii a fost ridicată o troiţă în cinstea Sfântului Antonie cel Mare. De asemenea, la baza stâncii din vârful Muntelui Piatra Tăieturii se află o peşteră pictată şi sfinţită în cinstea Sfântului Antonie cel Mare.