În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură cu tema „Hristos, sensul vieții”, pornind de la exemplul Sfântului Apostol Andrei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La finalul Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii clujeni, dar și reprezentanții mai multor instituții l-au felicitat pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual. Eclesiarhul catedralei, arhim. Simeon Pintea, i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire, oferindu-i în dar un aranjament floral și o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul cel mare al sufletelor și al trupurilor, alături de sfinții doctori fără de arginți, realizată în contextul proclamării anului 2024 ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor sfinţilor tămăduitori fără de arginți”.
Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți pentru urările făcute cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice clujene. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de clerul slujitor pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.
„Marşul recunoştinţei”
În cadrul „Marșului recunoștinței”, eveniment organizat de Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, sute de clujeni, reprezentanți ai școlilor și universităților din Cluj-Napoca, reprezentanți ai asociației cadrelor militare în rezervă și retragere, personalități ale orașului și locuitori ai municipiului, mulți îmbrăcați în straie populare, au depus coroane de flori la monumentele unor personalități ale istoriei românilor care au contribuit prin lupta lor la făurirea Marii Uniri de la 1918.
Marșul s-a oprit și în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, unde, la finalul Liturghiei, participanții au fost binecuvântați de Mitropolitul Andrei. Ierarhul le-a adresat un cuvânt de învățătură și a evocat personalitatea lui Avram Iancu. Manifestările au avut loc în cadrul proiectului „Moții - făuritori de istorie națională”, cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.