În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului, sărbătorit la Galaţi
Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, la doi ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, la Galaţi, în data de 3 mai 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membri ai Sfântului Sinod, a fost un moment de mare bucurie duhovnicească, la praznicul Sfântului Atanasie din municipiul Galaţi.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Atanasie de anul acesta, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa a câteva sute de credincioşi din municipiu. Totodată, la sărbătoare a participat un mare număr de copii şi elevi care au cântat la Sfânta Liturghie şi au prezentat viaţa Sfântului Atanasie. Cu acest prilej au fost aduse spre venerare moaştele Sfântului Atanasie, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei arhiepiscopale din Galaţi. La finalul Sfintei Liturghii s-a organizat o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi, mai cu seamă pentru copii. Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei. De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a Bisericii "Sfântul Nicolae" din Galaţi, în urma lucrărilor de restaurare, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi. Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte credincioşi ortodocşi greci, români şi slavi.