De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Botez şi Sfânta Cununie în tradiţia românească
În Sala "Europa Christiana" din Palatul Patriarhiei a fost inaugurată ieri expoziţia tematică "Sfântul Botez şi Sfânta Cununie în tradiţia românească" de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de ierarhii români şi străini care au participat la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod. Expoziţia este organizată de Sectorul Patrimoniu cultural bisericesc al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Expoziţia cuprinde diverse obiecte care sugerează două din cele mai importante momente din viaţa unei familii: nunta, când se pun temeliile familiei, şi Botezul, momentul în care familia se sudează şi capătă un sens.
"Ne-am bucurat foarte mult de această colaborare cu Patriarhia Română. Tot mai mulţi tineri vin la Muzeul Satului pentru a fi sfătuiţi ce să facă, aşa cum vin şi la biserică. În cadrul programului "Biserica - centru spiritual al satului" din Muzeul Satului, noi promovăm cât de mult putem credinţa creştin-ortodoxă şi podoabele pe care uneori nu le vedem în biserică pentru că mergem în biserică nu ca să admirăm icoanele, ci să ne rugăm la Dumnezeu prin intermediul lor", a declarat Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti. Exponatele prezintă secvenţe ale nunţii tradiţionale şi ale Botezului aşa cum erau percepute de oamenii din vechime de la sate. "Au fost aduse costume foarte vechi, de sfârşit de secol XIX, din aproape toate zonele etnografice, un alai de nuntă cu miri, cu nuntaşi, socrii mari şi mici. Din satul tradiţional şi familia tradiţională putem prelua conceptele de echilibru, de frumuseţe, de puritate care dominau în acea vreme. Sunt valori care sunt actuale şi în contemporaneitate, lucru la care ar trebui să reflectăm mai mult. O viaţă trăită în credinţă şi în acord cu preceptele religioase era o viaţă care te făcea respectat în colectivitate, în sat, erau valori care trebuiau tratate cu foarte multă grijă", a spus Georgeta Roşu, director general adjunct al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Expoziţia va rămâne deschisă până la jumătatea lunii noiembrie. (Cristian Bostan)