La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sfântul Cuvios Gheorghe, sărbătorit la Mănăstirea Cernica
Mănăstirea ilfoveană Cernica și-a sărbătorit sâmbătă, 3 decembrie 2022, unul dintre ocrotitorii spirituali, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica mare, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, situată în ostrovul Cernicăi, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
De sărbătoarea Sfântului Cuvios Gheorghe, starețul care a reorganizat viața monahală de la mănăstirile Cernica și Căldărușani în secolul al 18-lea, credincioși și pelerini și-au îndreptat pașii la mănăstirea situată în vecinătatea Capitalei, unde liniștea se îmbină cu lucrul și învățăturile părinților filocalici. Cei prezenți s-au putut închina la racla ce adăpostește cinstitele moaște ale sfântului cuvios, precum și la racla cu cinstitele odoare ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, așezate în biserica mare a mănăstirii.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica; părintele protosinghel Ioachim Ceauşu, stareţul Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români”, precum și alți slujitori ai vetrei monahale.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat modul în care sfântul pomenit a contribuit la revigorarea vieţii monahale din această lavră: „Sfântul Cuvios Gheorghe s-a străduit să dea viață duhovnicească din nou acestei mănăstiri din preajma Capitalei. În scurt timp, apreciind viața duhovnicească, multele osteneli, munca de refacere a mănăstirii unită cu privegherile de noapte, rugăciunea și smerenia, s-a adunat în jurul lui o obște care l-a ajutat la redresarea acestei mănăstiri. A înființat aici o școală duhovnicească pentru ucenicii adunați în jurul lui, ducând mai departe tradiția athonită învățată de la marele stareț Paisie. În anul 1794, domnitorul și Mitropolitul Țării Românești i-au încredințat spre păstorire și Mănăstirea Căldărușani, apreciind reușita administrativă deosebită a starețului Gheorghe de refacere într-un timp scurt a unei mănăstiri care se risipise vreme de un secol, nemaifiind locuită de călugări. (…) Sfântul Cuvios Gheorghe a unit rugăciunea cu munca, privegherea cu ascultarea, cultivarea smereniei și a virtuților creștine cu studiul Sfintelor Scripturi și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii. În felul acesta, obștea lui de la Cernica și de la Căldărușani a devenit o sursă de înnoire și de întărire a monahismului în întreaga Țară Românească, pentru că mulți dintre ucenicii lui, mergând în alte mănăstiri și schituri, au dus cu ei această sfântă tradiție reînnoită și reîntărită de Sfântul Paisie de la Neamț, căruia i-a fost ucenic”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Iulian-Cristinel Clinciu, pe seama Parohiei Dudești Cioplea 1, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Protoieria Sector 3 Capitală.
La final, părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire și i-a oferit în dar o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.