De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Cuvios Irodion, cinstit cu fast liturgic la mănăstirea sa gorjeană
În fiecare an, în ziua de 3 mai, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, canonizat în 2011. Anul acesta, programul liturgic dedicat Sfântului Irodion a debutat cu întâmpinarea la Mănăstirea Lainici din județul Gorj a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în după-amiaza zilei de 2 mai. Imediat după acest moment, a început oficierea slujbei Privegherii în cinstea sfântului cuvios.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită miercuri, 3 mai, la Mănăstirea Lainici de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În cadrul sfintei slujbe, teologul Petre Boroată a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfântul Spiridon” din Craiova, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a oferit în dar părticele din moaștele Sfântului Cuvios Irodion Parohiei „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din satul Ghioltosu, Episcopia Basarabiei de Sud, Republica Moldova.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre chemarea deosebită a sfinților, modele pentru toți creștinii: „Sfinții sunt aleși de Dumnezeu ca să moștenească Împărăția cerurilor. Ei sunt chemați din lume ca să slujească lumea, atât aici pe pământ, cât și în ceruri. Ei sunt înzestrați cu daruri alese pentru că și-au făcut sufletele lor locuri ale Sfântului Duh. Ei nu au mai trăit după trup, ci după duh. Au lăsat deoparte viața pământească și au dorit încă de aici viața cerească. Sfinții însetează de iubirea lui Dumnezeu și își manifestă această dragoste prin post și prin priveghere. Cu postul și cu lacrimile au câștigat ceea ce este cel mai de preț în lumea aceasta, anume mântuirea”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage mereu Sfântului Cuvios Irodion: „Învățătura Sfântului Irodion pentru noi este să ne rugăm și să priveghem, să deprindem această artă a sfințeniei fără de care nu vom putea vedea pe Dumnezeu. Dacă nu ne sfințim viața, nu vom putea moșteni Împărăția cerurilor. Din această lume se imprimă în noi lumina cea neînserată a lui Dumnezeu. Prin rugăciune, Duhul Sfânt Se pogoară în noi, mai ales prin Sfânta Liturghie. Curajul și biruința le găsim la Mântuitorul Hristos, iar sfinții sunt aceia care neîncetat ne sfătuiesc să mergem pe calea mântuirii. Sfântul Irodion este mesagerul nostru. Venind aici la sfânta mănăstire ca să-l cinstim, el se simte îndatorat ca să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Sfântul Irodion are mare dragoste pentru toți credincioșii. În această mănăstire dăinuie rugăciunea și harul lui. Suntem încredințați că Sfântul Irodion mijlocește și se roagă pentru noi”.
La final, Mitropolitul Olteniei a mulțumit tuturor celor prezenți la acest moment de prăznuire a Sfântului Cuvios Irodion, atât ierarhilor invitați, cât și credincioșilor veniți în număr atât de mare la Mănăstirea Lainici: „Mulțumim, în primul rând, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, mulțumim Părinților Episcopi Nicodim și Sebastian, mulțumim părintelui stareț și exarh Ioachim, mulțumim tuturor părinților că țin aprinsă candela sfințeniei și a evlaviei în această mănăstire. Vă mulțumim dumneavoastră tuturor pentru dragostea pe care o aveți față de mănăstire și de Sfântul Irodion și nădăjduim că Dumnezeu vă va ajuta să treceți cu succes toate probele vieții și că veți dobândi Împărăția lui Dumnezeu având mijlocitori pe sfinții noștri”.