În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Dimitrie cel Nou, sărbătorit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Barasabi, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a fost cinstit la Sibiu prin Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în Catedrala Mitropolitană.
Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a evidenţiat ocrotirea pe care Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou o aduce credincioşilor din Bucureşti şi din întreaga ţară.
„Noi, toţi creştinii români, trebuie să răspundem cu dragoste, cu cinstire şi cu evlavie Sfântului Dimitrie cel Nou, un sfânt atât de uimitor prin viaţa lui atât de simplă văzută din afară. (…) Despre acest uimitor Dimitrie cel Nou ştim atât de puţine, dar ştim de fapt totul, pentru că este o Evanghelie întrupată. (…) Ştim că viaţa lui a fost o rugăciune continuă, că a fost o viaţă de uitare de sine, pentru a se umple de viaţa lui Hristos. Şi care este viaţa lui Hristos? Este dragoste faţă de toţi oamenii, faţă de îngeri, faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Acest văcar simplu, prin rugăciune neîncetată, prin dragoste faţă de Iisus Hristos, a devenit fără să ştie nimeni un stâlp de rugăciune, un stâlp de sfinţenie care uneşte cerul cu pământul”, a spus arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Dimitrie şi a transmis credincioşilor urările de bine în zi de sărbătoare pentru întreaga ţară, când rugăciunile se înalţă către Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi pentru a primi ocrotire, sănătate şi izbăvire de păcate.