În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Dionisie Erhan, prezent prin moaștele sale într‑o parohie din București
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, credincioșii parohiei bucureștene „Sfântul Nicolae”-Vlădica au trăit, în Duminica Sfinților Români, clipe de bucurie duhovnicească. Biserica parohială a primit în dar, din partea Episcopiei Basarabiei de Sud, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail. Cinstitul odor a fost adus din Republica Moldova de Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, care a săvârșit și Sfânta Liturghie în lăcașul bucureștean.
Programul liturgic dedicat acestui eveniment istoric pentru comunitatea Bisericii „Sfântul Nicolae”-Vlădica a debutat în dimineața zilei de duminică, 18 iunie, cu oficierea slujbei Utreniei. În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit slujba de sfințire a raclei în care a fost așezat sfântul odor. Evenimentul a culminat cu oficierea Sfintei Liturghii de către ierarh înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Preasfinția Sa au făcut parte: părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală; părintele paroh Andrei Mihail Bîja; părintele slujitor Costel Ursu; diaconul Alexandru Bordea, consilier patriarhal, precum și alți clerici.
După citirea Evangheliei rânduite, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic ce relatează chemarea la ucenicie a primilor Apostoli (Matei 4, 18-23): „Mântuitorul Își alege ca ucenici, pentru misiunea pe care o avea de îndeplinit, niște oameni simpli, pescari, care să devină apoi Apostoli și mărturisitori ai credinței până la marginile lumii. Suntem uimiți să constatăm că aceștia, auzind chemarea Mântuitorului, au lăsat mrejele și au venit după El. Un comentator al acestui text spunea că Domnul Iisus Hristos putea alege ca ucenici nu oameni simpli, ci pe mai-marii lumii în care El trăia. Creștinarea s-ar fi făcut astfel prin ordine imperiale, Evanghelia răspândindu-se foarte repede. Dar acest lucru ar fi venit nu din propria dorință a celor chemați la Hristos, ci printr-o dispoziție imperială sau regală, fapt ce ar fi încălcat libertatea oamenilor. Însă Domnul Își alege oameni simpli, care nu aveau o pregătire specială, dar care au devenit pescari de oameni. Întrucât Andrei și Petru erau ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, ei au înțeles de la acesta că Iisus Hristos este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. De aceea, când Domnul Hristos i-a chemat, ei nu au stat pe gânduri, pentru că aveau mărturia lui Ioan că Acela este Mesia, Care va izbăvi oamenii din robia morții și a diavolului”.
În cuvântul său, ierarhul a apreciat dragostea și evlavia credincioșilor acestei parohii care și-au dorit ca Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, să fie prezent în mijlocul lor prin sfintele sale moaște. Preasfinția Sa a prezentat pe scurt viața și faptele vrednice de laudă ale ocrotitorului Episcopiei Basarabiei de Sud, subliniind că Sfântul Dionisie este unul dintre sfinții români prăznuiți în mod deosebit în Duminica a 2-a după Rusalii: „Unul dintre cei care au ascultat chemarea Mântuitorului a fost și Sfântul Ierarh Dionisie, ale cărui sfinte moaște au fost aduse în această biserică de la baza Dealului Patriarhiei. Mă gândesc la mulțimea de sfinți români pe care îi prăznuim astăzi, dintre care peste 160 sunt înscriși în calendar, iar mulți alții sunt înscriși în cartea veșniciei a lui Dumnezeu, ca unii care au dus o viață creștină autentică, mărturisindu-L pe Hristos până la capăt. Unii au sălășluit prin munții țării noastre sau au trăit ascunși în diferite locuri, alții au fost întemnițați de stat pentru credința lor, iar alții s-au aflat în slujba Bisericii. Cu toții au dus o viață sfântă, curată și bineplăcută lui Dumnezeu, învrednicindu-se de multe daruri, uneori din timpul vieții, alteori după trecerea la Domnul. Sfintele lor moaște care au fost descoperite au devenit izvorâtoare de vindecări și de bucurii pentru toți credincioșii care îi cheamă în rugăciunile lor”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Andrei Mihail Bîja i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria împreună-slujirii și mai ales pentru aducerea cinstitului odor, care va rămâne permanent spre închinarea credincioșilor în patrimoniul sacru al lăcașului de rugăciune. În semn de recunoștință pentru dragostea arătată, părintele paroh i-a dăruit ierarhului Basarabiei de Sud, din partea întregii comunități, un engolpion, o icoană a Sfântului Ierarh Dionisie Erhan și un frumos coș cu flori.
„În Duminica Sfinților Români, un sfânt român vine în inima Bucureștilor, fiind adus de Preasfințitul Părinte Veniamin din partea Eparhiei Basarabiei de Sud. Fragmentul din sfintele moaște a fost așezat într-o raclă frumoasă, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, la care toți credincioșii bucureșteni se vor putea închina de acum înainte”, ne-a spus la final părintele paroh Andrei Mihail Bîja.