În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Emilian de la Durostor sărbătorit în Capitală
Ieri, 18 iulie, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor a fost zi de hram la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor“, de lângă parcul Drumul Taberei. Slujbele Vecerniei unite cu Litia şi a Acatistului sfântului ocrotitor al bisericii au fost săvârşite de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu părintele protopop Costel Burlacu, de la Protoieria Sector 6 Capitală, şi preoţii slujitori ai bisericii. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele inspector eparhial Nicolae Bănuţă înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După ceasul rugăciunii celei de seară, părintele consilier eparhial Veniamin Goreanu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că sărbătoarea hramului este un prilej deosebit de a înălţa rugăciuni Bunului Dumnezeu şi sfântului ocrotitor şi de a mulţumi pentru toate darurile şi binefacerile pe care le primim. De asemenea, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu a evidenţiat importanţa mărturisirii credinţei ortodoxe, precum a mărturisit-o mucenicul străromân Emilian de la Durostor, arătând că acesta trebuie să fie pentru noi cei de astăzi model de adevărată trăire a credinţei în Hristos. „Sfântul Mucenic Emilian este pentru noi toţi un model de mărturisire a credinţei şi de curaj. Cei care îl iubiţi pe sfântul dumneavoastră ocrotitor sau cei care aţi auzit despre faptele sale minunate sunteţi chemaţi să daţi mărturia cea dreaptă într-o societate secularizată, în care omul se îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu şi părăseşte tradiţiile şi valorile noastre strămoşeşti“, a spus arhim. Veniamin Goreanu.
La final, părintele Constantin Ţincu, parohul bisericii, a mulţumit părintelui Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi părintelui protoiereu Costel Burlacu pentru prezenţa la ceasul Vecerniei.
Credincioşi bucureşteni de toate vârstele au venit ieri la prăznuirea Sfântului Mucenic străromân Emilian de la Durostor, sărbătorit în mod deosebit la biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“-Drumul Taberei, Protopopiatul Sector 6 Capitală, pentru a se ruga şi pentru a se închina sfintelor moaşte care se află în această biserică.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către pr. Nicolae Bănuţă, inspector eparhial în cadrul Corpului de inspecţie bisericească al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Andrei“-Parva din Capitală, împreună cu preoţi de la parohii din Protopopiatul Sector 6 Capitală şi alte protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureştilor. După Sfânta Liturghie, pr. inspector eparhial Nicolae Bănuţă a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat că virtutea credinţei „aşază pe om pe drumul cel greu al mântuirii“, precum a arătat în viaţa sa şi Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor, Silistra de astăzi, care, deşi „a avut o poveste de viaţă simplă, puterea şi însemnătatea credinţei lui au rămas peste veacuri“. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult, după care a fost oficiat un Polihroniu cu ocazia onomasticii părintelui Emilian Ţincu, slujitor la această biserică.
Ca în fiecare an, credincioşii care au participat la sărbătorirea celui de-al treilea hram al parohiei au primit pachete cu alimente. „Sărbătorirea Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor este o bucurie duhovnicească deosebită pentru noi şi pentru credincioşii parohiei noastre. Pentru acest hram ne-am pregătit în primul rând duhovniceşte, dar, împreună cu ceilalţi slujitori ai parohiei şi cu membrii Consiliului parohial, am avut în grijă şi pe credincioşii care au participat la hramul parohiei noastre şi am pregătit pentru toţi cei prezenţi peste 1.000 de pachete cu hrană“, a precizat pr. paroh Constantin Ţincu.