Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sfântul Grigorie de Nyssa prăznuit cu evlavie în Capitală
În Biserica Ortodoxă a fost sărbătorit miercuri, 10 ianuarie 2024, Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, fratele Sfântului Vasile cel Mare și unul dintre marii Părinți capadocieni din secolul al 4-lea. Această zi a reprezentat un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii Bisericii Domnița Bălașa din București, Paraclis Patriarhal, care și-a sărbătorit astfel unul dintre hramuri.
Cinstirea sfântului ocrotitor a debutat în seara zilei de ajun când, în lăcașul de închinare din centrul Capitalei, un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie.
În ziua hramului sfântului lăcaș, de dimineață, a fost oficiată slujba Utreniei. Sărbătoarea a fost încununată apoi cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de clerici condus de părintele Zaharia Matei. În cuvântul de învățătură rostit la final, acesta a evocat viața, personalitatea și activitatea ierarhului pomenit, vorbindu-le celor prezenți despre necesitatea mărturisirii și trăirii unei teologii corecte: „Cântarea reprezentativă a sărbătorii de astăzi spune astfel: «Cel ce ești între ierarhi păstor ales și lumii învățător, temei dumnezeieștilor dogme și capul care cugetă, iubit fiu al Capadociei și frate al marelui Vasile, suitu-te-ai la înălțimea virtuților, fericite. Pentru aceasta, noi pururea te rugăm, Sfinte Ierarhe Grigorie, Arhipăstorul Nyssei, să mijlocești înaintea lui Hristos Dumnezeu pentru sufletele noastre». Troparul sfântului este icoana imnografică a sărbătorii pentru că sintetizează foarte concis profilul duhovnicesc, intelectual și uman al marelui ierarh Grigorie. Noi avem binecuvântarea de a păstra de peste 50 de ani această părticică din Sfântul Grigorie, pe care familia epitropilor testamentari a dăruit-o bisericii noastre. (...) Sfântul Grigorie, Episcopul Nyssei, a fost un om ales al lui Dumnezeu pentru că el însuși a ales să trăiască autentic viața în Hristos. De multe ori, noi citim, traducem, tipărim și tălmăcim lucrări ale Sfinților Părinți. Se tipărește foarte mult astăzi, aproape exhaustiv, dar mai este necesar un al patrulea «t», fiindcă din nefericire nu trăim cu adevărat ceea ce traducem, tipărim și tălmăcim. Nu trăim autentic. În schimb, Sfântul Grigorie ne oferă această pildă de trăire evanghelică”.
În încheiere a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș mutați la Domnul. Toți credincioșii prezenți la slujba de hram au primit la plecare, din partea bisericii, pachete consistente cu alimente.