Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Grigorie Palama cinstit în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a doua a Postului Mare, a Sfântului Grigorie Palama, ierarhii din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedralele eparhiale sau în bisericile și mănăstirile vizitate, rostind cuvinte de învățătură în care au tâlcuit sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic lecturat și au evidențiat viața și activitatea sfântului ierarh pomenit.
Credincioșii constănțeni s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În cuvântul său, ierarhul a explicat pasajul evanghelic despre vindecarea slăbănogului din Capernaum: „Slăbănogul s-a ridicat deodată, și-a luat patul în spate și a plecat singur la casa sa. Mulțimea, văzând aceasta, s-a minunat. Iisus a săvârșit minunea ca un Doctor iscusit al sufletului și al trupului. El a arătat întâi care era cauza bolii: păcatul. Iertând păcatele, trupul celui bolnav s-a întărit. Fiind Dumnezeu, Mântuitorul putea să ierte păcatele și să vindece toată boala și neputința”, a transmis TRINITAS TV.
Argeș
În Duminica a doua a Postului Mare, credincioșii parohiei argeșene Rudeni de pe Valea Râului Topolog au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul său de învățătură, ierarhul a evidențiat răbdarea în suferință a paraliticului din Capernaum, care s-a rugat în tăcere și nu a cârtit niciodată împotriva lui Dumnezeu. De asemenea, după cei 38 de ani de slujire în această parohie ai părintelui Daniel Mihalcea, părintele George Lucian Iliescu a fost instalat în funcția de preot paroh, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Vrancea
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia vrânceană Biliești, din cadrul Protoieriei Focșani 1.
Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Grigorie Palama, amintind totodată și celebra dispută teologică la care a luat parte: „Pentru modul în care a explicat învățătura isihastă, Sfântul Grigorie a fost numit și «luminător al Ortodoxiei», întrucât a arătat cel mai clar distincția dintre ființa lui Dumnezeu, care rămâne necunoscută și nu poate fi împărtășită, și energiile necreate ale Sale, adică harurile ce izvorăsc din ființa divină și se împărtășesc oamenilor, prin lucrarea Sfântului Duh”. Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon un tânăr teolog și a oferit la final părintelui paroh Vasile Metu, pentru activitatea desfășurată, rangul onorific de sachelar, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
În cuvântul rostit, ierarhul a afirmat: „Acest pasaj evanghelic a fost rânduit spre citire în Duminica a doua a Sfântului Post al Paștilor deoarece și acum continuăm aceeași căutare lăuntrică de a-L vedea cu ochii duhovnicești și a-L simți cu inima pe Domnul nostru Iisus Hristos. Duminica trecută, Domnul ne-a arătat Persoana Sa ca icoană a Tatălui, arătând că și creștinii pot fi icoane ale lui Dumnezeu. Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată și ne oferă darul vindecător al oamenilor prin puterea lui Dumnezeu și prin dragostea altor oameni”.
Teleorman
În urcușul duhovnicesc spre praznicul Învierii Domnului, credincioși și monahi au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Fanurie” din Siliștea-Gumești de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Ierarhul a evidențiat, în cuvântul său, că Evanghelia duminicală ne arată cum trebuie să ne raportăm la aproapele nostru: „În vremea postului trebuie să arătăm milă și compasiune față de toți cei din jurul nostru aflați în felurite neputințe, necazuri și boli. Să nu rămânem nepăsători la starea lor, ci, pe cât ne este cu putință, să încercăm să le alinăm necazurile vieții. Așa au făcut cei patru prieteni despre care ne vorbește Sfântul Evanghelist Marcu”, a transmis TRINITAS TV.
Giurgiu
Credincioșii sosiți la Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Giurgiu l-au avut în mijlocul lor, în Duminica Sfântului Ierarh Grigorie Palama, pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța vieții și a teologiei sfântului pomenit, acesta activând într-un moment de mari dispute teologice, când în mediile monahale, mai ales în Sfântul Munte Athos, dar și în orașe, mulți creștini practicau rugăciunea neîncetată sau rugăciunea lui Iisus. La final, copiii au primit din partea Preasfinției Sale numeroase daruri, se arată pe site-ul eparhiei.
Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea tulceană Somova. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a tâlcuit pasajul evanghelic duminical, vorbind despre valoarea credinței, rugăciunii și faptelor bune ale oamenilor pentru semenii lor ca elemente ale actului mântuirii. Ierarhul a amintit, totodată, și despre viața și contribuția Sfântului Grigorie Palama la dezvoltarea spiritualității ortodoxe, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.