Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova a găzduit luni, 21 ianuarie, concursul judeţean „Sfântul Grigorie Teologul - Dascălul nostru de suflet“, ediţia I. Evenimentul a fost dedicat Sfântului Grigorie Teologul, ocrotitorul Seminarului Teologic din Craiova, care este sărbătorit în fiecare an la 25 ianuarie.
Concursul „Sfântul Grigorie Teologul“ s-a desfăşurat pe cinci secţiuni: referate, creaţie literară (poezie, proză, imn, acatist etc.), creaţie iconografică, cuvântarea de laudă, cântarea de laudă - compoziţie şi interpretare, adunând 70 de elevi din clasele V-XII, înscrişi la unităţile de învăţământ din judeţul Dolj. Cu acest prilej, corul Seminarului Teologic din Craiova, dirijat de prof. Victor Şapcă, a interpretat un buchet de cântări bisericeşti închinate sfântului sărbătorit, care au fost primite cu bucurie de către cei prezenţi în sala de festivităţi, unde a avut loc manifestarea.
Elevii au fost jurizaţi de către o comisie de specialitate, formată din preotul Grigorie Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, preşedinte al juriului, pr. prof. Constantin Popescu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, vicepreşedintele juriului, pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care Zideşte“, Marius Cernuşcă, Organizaţia World Vision - Birou Zonal Craiova, directori şi profesori a mai multe şcoli şi licee din Craiova. „Prin această activitate am dorit să aducem cinstire Sfântului Grigorie Teologul, ocrotitorul seminarului nostru. Pe de altă parte, am urmărit să promovăm talentul elevilor şi tinerilor în domeniul artei şi creaţiei literare şi, nu în ultimul rând, să valorificăm tradiţiile şi obiceiurile legate de învăţătura noastră de credinţă creştin-ortodoxă. Ne-am bucurat de sprijinul profesorilor de religie din judeţul Dolj, cărora le mulţumim pentru osteneala lor în formarea şi în cultivarea valorilor moral-religioase în rândul elevilor“, a precizat pr. prof. Cristin Sperlea, coordonatorul întregului proiect.
Timp de câteva ore, elevii participanţi au prezentat viaţa sfântă pe care a trăit-o Sfântul Grigorie Teologul, au vorbit faptele sfântului, despre prietenia sa cu Sfântul Vasile cel Mare, reuşind să pună în lumină frumuseţea şi puritatea trăirilor exprimate de credinţa noastră strămoşească. Concursul a fost marcat de prezentarea lucrărilor iconografice cu Sfântul Grigorie Teologul, care au încântat prin talentul cu care au fost realizate. „Este o experienţă deosebită pentru mine, şi consider foarte utile aceste concursuri pentru că ne dau prilejul să ne verificăm aptitudinile şi ne oferă prilejul să încercăm să ne autodepăşim şi să vedem unde ne situăm într-o asemenea competiţie“, a spus Raul Stoian, elev în clasa a XI-a, unul dintre câştigătorii concursului.
Printre câştigătorii concursului se numără Vlad Şişu, elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic din Craiova, Raul Stoian, în clasa a XI-a din cadrul Seminarului Teologic, Victor Muscalu, din clasa a X-a, Alexandru Fleancu, clasa a XII-a, Daniel Cosmin Ţenea, clasa a XII-a din cadrul Seminarului Teologic, Adriana Ionescu, clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Atena Ştefania Vasile, clasa a VIII-a, şi Violeta Diana Preda, clasa a VIII-a de la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Coşoveni, Alexandru Cârciumaru, clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti. Premierea câştigătorilor va avea loc vineri, 25 ianuarie, de praznicul Sfântului Grigorie Teologul. Dintre partenerii acestui eveniment amintim Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“ a Mitropoliei Olteniei, Asociaţia World Vision România, Şcoala cu clasele I-VIII din Podari, Liceul „Charles Laugier“ şi Liceul UCECOM „Spiru Haret“ din Craiova.