Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Sfântul Grigorie Teologul, prăznuit la Galaţi
Ieri, 25 ianuarie 2010, la ziua sa de prăznuire, Sfântul Grigorie de Nazianz - prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian şi mare învăţător al dreptei credinţe din veacul al IV-lea creştin - a fost sărbătorit în chip special de creştinii gălăţeni, chiar în biserica a cărui ocrotitor este, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa celor câteva sute de credincioşi prezenţi la hram. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt către cei prezenţi în care a subliniat contribuţia pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învăţături despre Preasfânta Treime - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, învăţătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de Credinţă de la a cărui formulare aniversăm în acest an 1.685 de ani.
Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa IPS Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În prezent, slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie. De asemenea, tot ieri, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, în cadrul manifestărilor dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi - ocrotitorii şcolilor teologice, arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a vorbit despre „Sfinţii Capadocieni - modele de viaţă creştină“, iar pr. Stelian Spânu, spiritualul seminarului, a prezentat o comunicare despre aspectele literare în opera Sf. Grigorie de Nazianz.