Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, prăznuit în Basarabia
Credincioșii din Eparhia Basarabiei de Sud l-au cinstit joi, 17 septembrie 2020, pe Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, unul dintre ocrotitorii spirituali ai Episcopiei Basarabiei de Sud, care a păstorit această eparhie între anii 1932 și 1940.
Sfântul Ierarh Dionisie face parte din patrimoniul Bisericii Universale, iar moaștele sale întregi și izvorâtoare de har sunt puse spre închinare la Mănăstirea Suruceni, Republica Moldova. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, clericii protopopiatelor din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud i-au adus cinstire Sfântului Ierarh Dionisie, în contextul situației existente, prin săvârșirea în fiecare protopopiat a Sfintei Liturghii, a slujbei Acatistului și prin citirea mai multor rugăciuni. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Mănăstirea Eroii Neamului din localitatea Țiganca de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu părintele Vasile Burduja, protopop al Protopopiatului Cantemir. Clericii din Protopopiatul Căușeni s-au rugat în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“. La Mănăstirea „Sfânta Treime” din apropierea municipiului Cahul, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor numeros de preoți și diaconi din cadrul Centrului eparhial și din cadrul protopopiatelor Cahul și Cimișlia, în prezența credincioșilor din împrejurimile municipiului Cahul. Credincioșii prezenți s-au putut închina la fragmentul din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie aflate în racla oferită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir al Chișinăului, cu ocazia proclamării canonizării în anul 2019, pentru Episcopia Basarabiei de Sud. În aceeaşi zi a fost lansat CD-ul cu Acatistul Sfântului Ierarh Dionisie, apărut de curând cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Preasfințitului Părinte Veniamin.